Cutremure stiri: 506

Tarifele la energia electrică în Moldova rămîn aceleași

1 apr. 2014,, 13:41   Economie
9191 0
Foto: noi.md
În urma implicării active a Ministerului Economiei al Republicii Moldova în procesul de negocieri directe cu producătorii de energie electrică din regiune, s-a reușit reducerea prețului de import al energiei electrice de la 6,9 cenți pentru un kWh pînă la 6,8 cenți pentru un kWh. Astfel, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu va fi majorat, anunță NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei, în perioada 1 aprilie 2014 – 1 aprilie 2015, Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la aceiași furnizori: „DTEK Vostokenergo” (Ucraina) și Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană).

Timp de doi ani, în pofida costurilor în creştere la energia electrică din regiune, preţul de procurare pentru consumatorii din Moldova nu a fost revizuit şi a rămas la nivelul de 6,9 cenţi pentru un kWh. Experienţa îndelungată de cooperare și intervenția guvernelor Moldovei și Ucrainei au permis finalizarea cu succes a acestor negocieri, în cadrul cărora se preconiza obținerea unui preț mai mic de import la energia electrică.

Pe parcursul negocierilor s-a mizat pe obținerea unui preț mai mic de achiziție, compania de stat „Energocom” inițiind negocierile cu o solicitare de preț de 6,0 cenți pentru un kWh, însă pe parcursul negocierilor, care au durat mai bine de trei luni, spațiul de manevră s-a redus din motive obiective, care au afectat în primul rînd Ucraina. Astfel, de la 1 aprilie curent, preţul gazului rusesc pentru Ucraina ar putea creşte practic de două ori – de la 260 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi pînă la 500 de dolari pentru o mie de metri cubi. Guvernul ucrainean a majorat de două ori renta pentru utilizarea zăcămintelor naturale și a introdus impozitul ecologic la nivel de 1% pentru utilizarea gazului natural în sursele de poluare a aerului staţionare şi mobile. Totodată, în anul 2014, în Ucraina este preconizata majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatori.

În condițiile deprecierii monedei naționale și existenței unui șir de factori care exercită presiune asupra întreprinderilor din sector, întreprinderile de stat RED Nord și RED Nord-Vest au identificat resurse interne, valorificarea cărora va permite evitarea majorării tarifelor la energia electrică pentru consumatori. Ministerul Economiei speră ca aceeași abordare să fie preluată și de compania privată RED Union Fenosa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав