Cutremure stiri: 501

Expert: NATO înțelege că Rusia nu va permite Ucrainei să adere la NATO

5 apr. 2014,, 13:03   Externe
7753 4
Foto : regnum.ru
" NATO este conștient de faptul că Rusia nu va permite Ucrainei să adere la NATO. Acesta este motivul pentru care în Alianță nu există un consens cu privire la problema extinderii pe seama Ucrainei. Unele țări nu sînt pregătite pentru o confruntare deschisă cu Rusia", - a declarat într-un comentariu pentru REGNUM expertul ucrainean, directorul Institutului pentru Informații Politice, Evgheni Popov.

Potrivit analistului, poziția Ucrainei cu privire la NATO a fost și rămîne ambguă. Pe de o parte, Ucraina are nevoie de cooperare cu Alianța, pe de altă parte – Kievul nu își poate permite statutul de membru în cadrul organizației din mai multe motive. Prin urmare, cel mai probabil, a sugerat analistul, Kievul va alege calea de integrare euro-atlantică fără a adera oficial la NATO.

"Poziția Ucrainei în ceea ce privește NATO nu va fi lipsită de ambiguitate. Ucraina nu poate să refuze cooperarea cu Alianța. Armata ucraineană în momentul de față nu este în stare să apere integritatea teritorială a țării și resimte o necesitate acută de înnoire a tehnologiilor, consolidarea capacității de luptă și instruirea efectivului de ofițeri și soldați.

Însă, atunci cînd Kievul va anunța oficial cursul de aderare la Alianță, vor urma măsuri dure din partrea Federației Ruse, ceea ce va crește tensiunea existentă în lume. În viitorul apropiat este de așteptat să crească numărul de programe de cooperare NATO - Ucraina, fără a anunța cursul oficial spre aderare. Posibil, Ucraina va repeta calea Finlandei, proclamînd politica de integrare în UE și refuzînd să adere la NATO", - consideră Evgheni Popov.

Potrivit REGNUM, președintele în exercițiu al Ucrainei, Alexandr Turcinov, admite posibilitatea aderării Ucrainei la NATO, așa cum a declarat-o pe 2 aprilie într-o emisiune la un post TV local. Potrivit lui Turcinov, aderarea la NATO va fi luată în considerare în cazul în care Rusia va continua agresiunea și provocările. "Rusiei îi este frică că Ucraina va adera la NATO. Pentru ei este una dintre fobii. Dar anume Federația Rusă prin agresiunea sa, acțiunile sale, trupele sale care sînt permanent la frontieră, împing Ucraina în NATO. Și dacă ei vor continuă (să acționeze) în aceeași direcție, eu nu exclud că aceasta se va întîmpla", - a declarat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав