Cutremure stiri: 505

Miniştrii de externe ai Germaniei şi Franţei consideră că „perspectiva europeană a Moldovei depinde de Moldova însăşi”

24 apr. 2014,, 10:25   Societate
4098 1
Foto: malijet.com
Miniştrii Afacerilor Externe ai Germaniei şi Franţei, Frank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius, consideră că "perspectiva europeană" pentru Republica Moldova depinde de însăşi Moldova. Potrivit agenţiei "Infotag", oficialii au exprimat această opinie miercuri seară, în cadrul unei conferinţe de presă comune, susţinute la Chişinău alături de prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

"Politica de bună vecinătate, care este desfăşurată de Uniunea Europeană pe parcursul ultimilor ani, dă rezultate bune. Avem succese, dorim să felicităm Moldova cu ocazia succeselor obţinute. Susţinem Moldova pe acest parcurs, sîntem dispuşi să o ajutăm în realizarea reformelor, inclusiv în privinţa contracarării corupţiei", a spus ministrul de externe al Germaniei.

Oficialul a subliniat că "UE desfăşoară o politică deschisă, iar însăşi Uniunea nu este închisă pentru nimeni".

"Trebuie să aveţi încredere în Uniunea Europeană, parteneriatul nostru nu este îndreptat împotriva cuiva. UE nu participă la jocuri geopolitice, nu participă la o oarecare competiţie între Est şi Vest, între UE şi Rusia. În ceea ce priveşte "perspectiva europeană", aceasta trebuie să fie decizia ţării, însăşi Republica Moldova trebuie să decidă", a declarat Steinmeier.

La rîndul său, Laurent Fabius a salutat faptul că "în curînd, cetăţenii Moldovei vor putea beneficia de regimul liberalizat de vize cu ţările UE", menţionînd că "astfel, Moldova devine mai aproape de Europa". Potrivit opiniei sale, următorul pas important va deveni semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

Totodată, miniştrii Afacerilor Externe ai Franţei şi Germaniei au pledat pentru reglementarea conflictului transnistrean "prin dialog, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"Cu toate că ultima rundă de negocieri în formatul "5+2" nu a avut loc, procesul de negocieri trebuie continuat. În cadrul negocierilor trebuie găsită o soluţie justă şi mutuală", a declarat Fabius.

Şefii diplomaţiilor celor două ţări şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei din Ucraina.

"Cu regret, vedem că situaţia se agravează pe zi ce trece. Sîntem nevoiţi să privim cum în estul Ucrainei sînt acaparate noi clădiri, conflictul escaladează. Îndemnăm Rusia să contribuie la stabilizarea situaţiei, la respectarea acordurilor de la Geneva", a declarat Steinmeier.

Diplomatul a pledat pentru reglementarea situaţiei din Ucraina "exclusiv pe cale diplomatică, prin dialog", subliniind că "Germania şi Franţa se pronunţă împotriva divizării teritoriale a Ucrainei".

Laurent Fabius a subliniat că partenerii Moldovei "vor contribui la păstrarea stabilităţii în Moldova".

"Condamnăm anexarea Crimeii la Rusia, pledăm pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova trebuie să obţină reglementarea conflictului transnistrean, păstrînd, totodată, relaţiile de parteneriat cu Federaţia Rusă. Pentru voi acest fapt este foarte important, noi nu dorim să creăm noi bariere pe continentul european, toate conflictele trebuie să fie reglementate exclusiv pe cale paşnică, prin dialog", a subliniat Fabius, adresîndu-se prim-ministrului moldovean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав