X 
Cutremure stiri: 505

China, cea mai mare putere economică a lumii în 2014

1 mai. 2014,, 11:52   Economie
5826 1
Foto : factmil.com
SUA sunt pe cale să-şi piardă statutul de cea mai mare putere economică a lumii în acest an, scrie Financial Times.

China va depăşi Statele Unite în acest an, devenind cea mai mare economie la nivel global în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, arată un raport al Programului Internaţional de Comparaţie al Băncii Mondiale.

Acelaşi document arată că India s-a instalat deja pe locul al treilea, devansînd Japonia.
Conform acestor date, produsul intern brut al Chinei reprezenta 87% din cel al SUA in 2011, iar economia chineza si cea indiana au crescut de aproximativ doua ori in raport cu economia americana. In raportul din 2005, economia Chinei era plasata la 43% din economia SUA.
Avînd in vedere ca FMI estimeaza pentru China o crestere economica de 24% in perioada 2011-2014, fata de numai 7,6% in cazul SUA, economia chineza o va depasi probabil in acest an pe cea americana.

Estimările au fost realizate în funcţie de cursurile de schimb valutar şi de preţuri, comparaţia fiind efectuată la paritatea puterii de cumpărare, care măsoară "valoarea banului" în fiecare ţară.

SUA este cea mai mare economie a lumii începînd din 1872, cînd a devansat Marea Britanie. Majoritatea economiştilor estimau că China va depăşi SUA abia în anul 2019.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав