X 
Cutremure stiri: 501

Rusia va suspenda negocierile în dosarul gazelor dacă Ucraina nu-și plătește datoria (oficial rus)

12 mai. 2014,, 15:15   Externe
4670 2
Foto: noi.md
Negocierile cu Ucraina pentru soluționarea diferendului privind gazele naturale nu vor mai fi posibile pînă cînd guvernul de la Kiev nu va plăti Rusiei datoria acumulată pentru livrările deja efectuate, a declarat luni în fața presei viceministrul rus al energiei, Anatoli Ianovski, citat de agenția RIA Novosti.

'Pentru orice compromis, mai întîi trebuie plătite datoriile', a indicat oficialul rus, adăugînd că din luna martie societatea ucraineană Naftogaz nu a mai plătit nimic Rusiei.

Reacția sa survine după ce ministrul rus al energiei, Alexandr Novak, a anunțat săptămîna trecută, la finalul reuniunii de la Varșovia cu omologul său ucrainean și cu comisarul european al energiei, Gunther Ottinger, că Rusia va solicita Ucrainei plata în avans pentru gazele ce îi vor fi livrate începînd din luna iunie.

Obiectivul acelei întîlniri a fost de a găsi soluții pentru reglementarea diferendului dintre Moscova și Kiev cu privire la prețul gazelor naturale și la datoria acumulată de Ucraina, dar ea nu s-a finalizat cu niciun acord.

După eliminarea a două discounturi acordate pe vremea președintelui Viktor Ianukovici, Gazpromul a crescut prețul gazelor livrate Ucrainei, de la 268 de dolari mia de metri cubi la aproape 500 de dolari. Autoritățile de la Kiev refuză să achite acest nou tarif și contestă de asemenea datoria cerută de Gazprom pentru livrările din ultimele luni. Conform furnizorului rus, această datorie se cifrează în prezent la circa 3,5 miliarde de dolari, după includerea sumelor aferente lunii aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав