Cutremure stiri: 501

Berlinul și Parisul l-au AVERTIZAT pe Putin - NYT

13 mai. 2014,, 10:09   Externe
4159 4
Foto : obozrevatel.com
Şefa executivului german, Angela Merkel, a declarat la Stralsund, avându-l alături pe preşedintele Franţei, Francois Hollande, că, probabil, cele două săptămâni care ne mai despart de alegerile prezidenţiale din Ucraina vor fi "unele de muncă intensă şi sensibile". Cei doi lideri cer Moscovei să nu blocheze alegerile din Ucraina, informează The New York Times.

„Dacă (alegerile prezidenţiale) nu vor avea loc, se va ajunge la o mai mare destabilizare a ţării. Iar atunci intervin măsurile adoptate de Consiliul Europei, potrivit cărora sîntem pregătiţi să aplicăm mai multe sancţiuni Rusiei”, a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Cei doi lideri europeni i-au transmis preşedintelui rus, Vladimir Putin, să ia măsuri concrete pentru retragerea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina. De asemenea, ei au cerut ambelor tabere să-şi dezarmeze trupele paramilitare.

„Dorinţa noastră este de a se organiza alegeri prezidenţiale ce nu pot fi contestate, pe 25 mai, în toată regula, transparente şi care să îi ofere preşedintelui care va fi ales legitimitatea necesară”, a spus François Hollande, preşedintele Franţei. Declarația a fost difuzată la Stralsund, la finalul unei reuniuni informale.
" Unii locuitori din Stralsund (port la Marea Baltică - centrul districtului din care Merkel este aleasă în parlament, precum și un simbol important al comerțului germano- rus și reconstrucției țării după căderea Zidului Berlinului) cred cu tărie că Germania nu ar trebui să se amestece în criza ucraineană", - se spune în text.

Stralsund se află pe teritoriul fostei RDG. Potrivit sondajelor de opinie, locuitorii fostei RDG mai mult decît locuitorii din vestul Germaniei, tind să creadă că Putin doar protejează interesele Rusiei în Ucraina.


În evul mediu Stralsund intra în Liga Hanseatică, care făcea comerț cu materii prime rusești și mărfuri germane. "Versiunea moderna a acestui comerț - resurse energetice rusești pentru industria germană", - subliniază The New York Times.

În plus, scrie publicația, recent Polonia a propus crearea Uniunii energetice europene, pentru a nu depinde de gazul rusesc. "Liderii europeni zeci de ani au respins astfel de propuneri, dar Hollande și Merkel au declarat că sînt gata să ia în considerare ideea de Uniunii energetice europene", - scrie publicația. Potrivit lui Hollande, Franța are o atitudine pozitivă față de extinderea cooperării cu Germania și Polonia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав