Cutremure stiri: 506

ANRE a depistat în activitatea companiilor petroliere fraude de sute de milioane de lei

13 mai. 2014,, 14:30   Economie
5459 4
Foto: noi.md
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în rezultatul efectuării controalelor activității companiilor care se ocupă de importul și vînzarea produselor petroliere, în anul 2013 a depistat încălcări în mărime de sute de milioane de lei, relatează NOI.md.

Potrivit raportului ANRE, instituția a verificat respectarea principiului de eficiență maximală la procurarea mărfurilor, lucrărilor și serviciilor, veridicitatea întocmirii contabilității și evidenței financiare etc. Aceste controale sînt importante pentru stabilirea corectitudinii formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, deoarece rentabilitatea acestor companii nu trebuie să depășească nivelul de 10%.

Potrivit ANRE, în urma verificărilor efectuate în anul 2013, la doi deținători de licențe pentru importul și vînzarea produselor petroliere au fost depistate încălcări în mărime de peste 144 de milioane de lei. Aceste încălcări se refereau la înregistrarea unor cheltuieli nefondate, inclusiv la achitarea ratelor la creditele și împrumuturile obținute pentru alte activități. Includerea nefondată a acestor cheltuieli era folosită în calitate de argumentare pentru majorarea prețurilor la combustibil. În cadrul controalelor s-a depistat, de asemenea, că unele companii la procurarea produselor petroliere foloseau diverse scheme de plată cu participarea intermediarilor, inclusiv a rezidenților din zonele off-shore, ceea ce a contribuit la majorarea artificială a prețurilor. Astfel, controalele efectuate la două companii care practicau asemenea gen de activitate au depistat cheltuieli nefondate de 4,2 milioane de lei. În total, în urma efectuării controalelor la șase companii au fost depistate cheltuieli nefondate în mărime de 265,8 milioane de lei.

Totodată, ANRE a constatat că unele companii nu au folosit un timp îndelungat mărfurile procurate din contul creditelor, ceea ce a cauzat cheltuieli ineficiente și inutile pentru achitarea dobînzii în mărime de 47,7 milioane de lei. De asemenea, unele companii au procurat mărfuri de calitate dubioasă, care la scurt timp au ieșit din funcțiune, prejudiciind firmele respective cu 2,4 milioane de lei. Au fost înregistrate, de asemenea, încălcări legate de majorarea cu 3,9 milioane de lei a cheltuielilor legate de uzarea mijloacelor fixe care nu sînt destinate pentru procesul tehnologic sau au fost transmise în arendă. ANRE a depistat și alte încălcări de zeci de milioane de lei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав