X 
Cutremure stiri: 501

Rasmussen acuză Rusia că încearcă să stabilească noi sfere de influență

15 mai. 2014,, 16:55   Externe
7147 11
Foto : newsru.com
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a acuzat joi Rusia că nu a făcut niciun pas în direcția implementării acordului de la Geneva pentru soluționarea crizei din Ucraina, fapt ce arată că obiectivul Moscovei este de a stabili 'o nouă sferă de influență', consemnează agențiile Reuters și EFE.

'Judecînd după acțiunile Rusiei, obiectivul ei este clar, și anume stabilirea unei noi sfere de influență, sfidînd dreptul internațional și acordurile pe care ea însăși le-a semnat', a afirmat Rasmussen la Bratislava în timpul unui discurs susținut înaintea conferinței anuale pe probleme de securitate GLOBSEC, unul dintre principalele evenimente europene la care participă specialiștii în acest domeniu. La reuniune sunt prezenți pentru prima dată și cei patru premieri din țările Grupului de la Vișegrad (Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și Polonia).

Secretarul general al NATO a avertizat că ceea ce se întîmplă în prezent în Ucraina reprezintă 'o încălcare a fundamentelor securității europene și o încercare periculoasă de a întoarce ceasul în trecut, de a desena noi linii de demarcație și de a rescrie regulile', iar o astfel de evoluție 'are implicații profunde pe termen lung pentru securitatea noastră și necesită soluții serioase tot pe termen lung'.

În acest context, el a dat asigurări că 'Alianța Nord-Atlantică este capabilă și hotărîtă să facă orice va fi necesar atunci cînd va fi necesar', fără să precizeze însă dacă se referă și la o prezență militară permanentă în unele state din flancul estic.

Pe de altă parte, Rasmussen le-a cerut statelor membre NATO să-și sporească bugetele pentru apărare. 'În ultimii cinci ani, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut în termeni reali cu peste 10% anual, în schimb cele ale mai multor aliați europeni din NATO au scăzut în același interval de timp cu peste 25%, în unele cazuri chiar cu 40%', a subliniat el.

'Reducerea bugetelor pentru apărare a fost foarte pronunțată în Europa Centrală și de Est, iar acest lucru nu mai poate continua. A sosit momentul să terminăm cu diminuarea acestor cheltuieli', a conchis secretarul general al NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав