X 
Cutremure stiri: 505

NATO a pus la îndoială capacitatea sa de a apăra statele baltice împotriva invaziei ruse

19 mai. 2014,, 02:59   Externe
9211 14
Foto: zn.ua
NATO s-ar afla în dificultate, dacă ar trebui să apere statele baltice de o eventuală incursiune rusească, așa cum prevede articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic, scrie Der Spiegel, care citează un proiect de document intern al Alianței.

Documentul citat de Der Spiegel ajunge la concluzia că „dacă Rusia ar desfășura o acțiune militară semnificativă, fără avertismente prealabile, aceasta ar constitui o amenințare de amploare în ceea ce privește menținerea siguranței și stabilității în zona euroatlantică”.

Problema, scrie revista Der Spiegel, citată de Deutsche Welle, este că Alianța s-a obișinuit să nu mai considere de mult Rusia ca reprezentînd o amenințare și din aceaastă cauză nu și-a stabilit bastioane militare în țările din flancul estic.

„Cînd statele baltice au intrat în NATO, Rusia nu reprezenta o amenințare militară”, a declarat pentru Der Spiegel europarlamentarul german Elmar Brok. „Alianța a încheiat un acord cu Rusia și nu are trupe staționate la est de Elba. Acum se pare că politicile președintelui Putin s-au schimbat, iar NATO trebuie să găsească un răspuns”, a subliniat Brok.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав