Cutremure stiri: 507

EUBAM şi-a sporit prezenţa la punctele de trecere a frontierei cu Transnistria

29 mai. 2014,, 11:32   Societate
4526 0
Foto: stanica.info
Misiunea Uniunii Europene pentru asistenţă la frontieră Moldovei şi Ucrainei (EUBAM) şi-a sporit prezenţa la punctele de trecere şi posturile vamale la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut în cadrul unui briefing la Odesa, pe 26 mai, de către şeful Misiunii EUBAM, Francesco Bastagli. Potrivit acestuia, "segmentul transnistrean creează anumite probleme, deoarece Ucraina şi Moldova au ales calea dezvoltării europene".

"În ceea ce priveşte controlul fizic al segmentului transnistrean, în legătură cu ultimele evoluţii a avut loc fortificarea prezenţei atît a Serviciului de Grăniceri din Ucraina, cît şi a altor organe de forţă. De asemenea, Misiunea şi-a intensificat reprezentanţa pe acest segment. În particular, prezenţa experţilor Misiunii EUBAM a fost majorată la trei puncte feroviare, la două puncte feroviare de trecere şi la şase posturi vamale interne", a menţionat Bastagli.

El a atras atenţia la sporirea nivelului de control la frontiera Ucrainei cu Moldova, ambele părţi au întreprins un şir de măsuri dure pentru controlul circulaţiei cetăţenilor şi mărfurilor.

"Putem spune cu certitudine că serviciile ambelor ţări, în limitele posibilităţilor politice, care au loc la moment, fac totul pentru a stabili un control transparent la frontieră", a adăugat Bastagli.

Misiunea UE este finanţată de CE şi funcţionează cu scopul îmbunătăţirii acordării de către serviciile vamale şi de grăniceri a unor servicii de înaltă calitate cetăţenilor şi companiilor Moldovei, Ucrainei şi UE. Împreună cu serviciul vamal şi cel de grăniceri ale Moldovei şi Ucrainei, Misiunea ajută al stabilirea contactelor între oameni, contribuie la dezvoltarea comerţului şi securităţii. Suportul administrativ şi tehnic al Misiunii este acordat de Programul de dezvoltare al ONU.

Misiunea EUBAM a fost fondată la 30 noiembrie 2005 ca răspuns la adresarea comună a preşedinţilor Ucrainei şi Republicii Moldova. Misiunea este un organ consultativ şi tehnic fără atribuţii de executor.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав