X 
Cutremure stiri: 501

Expert: Uniunea Europeană vrea să facă din Moldova un vasal al său

30 mai. 2014,, 09:00   Societate
6652 9
Foto: noi.md
„Semnarea de către președinții Belarusului, Kazahstanului și cel al Rusiei a Acordului privind crearea Uniunii Economice Eurasiatice a demonstrat încă o dată că relațiile de prietenie pe picior de egalitate dintre țările mari și puternice cu vecinii lor mai mici sînt posibile. Conducerea Moldovei trebuie să mediteze asupra acestui fapt, să mai cîntărească o dată toate avantajele și dezavantajele vectorului nostru de dezvoltare, în special, pe fondul atitudinii deschise față de noi ca față de un vecin sărac, un partener de calitatea a doua din partea Uniunii Europene”, a declarat pentru NOI.md expertul economic Visarion Ceșuev.

Interlocutorul a amintit că „anterior, Alexandr Lukașenko și-a expus pretențiile față de unele prevederi ale acordului. Și Rusia a căzut de acord cu argumentele lui, au fost găsite soluții reciproc convenabile. Ea a confirmat axioma: dacă vrei ca interesele tale să fie respectate, respectă interesele altora. Cum se poartă cu noi UE? Ca feudalul cu vasalul său. Ni s-au impus regulile lor fără vreo posibilitate de a negocia unele drepturi. În ce temei și pe ce criterii acordul declară legile Moldovei ca fiind potențial inaplicabile, iar cele europene – un etalon (art. 498 și 451)? Și stabilește, de facto, administrarea externă a dezvoltării social-economice a țării ( art.433-439)”, a menționat Ceșuev.

Expertul este sigur că „semnînd Acordul de asociere cu UE, Moldova într-adevăr își va pierde, conform art. 147 din acest document, dreptul de a-și stabili singură politica vamală, fiscală și, respectiv, cea bugetară, care va trece în competența unui comitet pentru comerț, în componență specială, și subcomitetului pentru probleme vamale. Hotărîrile acestora nu vor avea un caracter de recomandare, ci va fi obligatoriu pentru executare. Ce este asta dacă nu un atentat adevărat asupra suveranității țării?”, a rezumat Ceșuev.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав