X 
Cutremure stiri: 507

Putin îl provoacă pe Obama să arate 'dovezile' ingerinței ruse în Ucraina

5 iun. 2014,, 10:58   Externe
7916 34
Foto: zf.ro
Președintele rus Vladimir Putin i-a provocat miercuri pe americani să prezinte 'dovezile' implicării militare ruse în estul Ucrainei și s-a arătat conciliant cu noul președinte ucrainean ales, declarîndu-se gata să se întîlnească cu acesta în Franța, relatează AFP.

Într-un interviu acordat posturilor franceze de radio, Europe 1, și de televiziune, TF1, a căror transcriere a fost publicată de Kremlin, liderul rus a dezmințit că încearcă 'să impună un naționalism rus sau să facă să renască Imperiul' rus.

Acuzat recent de Washington că permite trecerea combatanților și a armelor în estul Ucrainei, Vladimir Putin a spus: 'Dovezi? Să le arate!'

'Noi am văzut, toată lumea a văzut, cum secretarul de stat american /Colin Powell — n.r./ a arătat dovezi ale prezenței armelor de distrugere în masă în Irak', a afirmat ironic șeful statului rus făcînd aluzie la acuzațiile nefondate lansate în 2003 de SUA pentru a justifica intervenția militară împotriva lui Saddam Hussein.

'Să afirmi, este una. Să ai dovezi, este altceva. Vă repet: nu există nicio forță rusă, niciun instructor rus în sud-estul Ucrainei. Nu a existat și nu există', a mai spus Putin, în contextul în care grănicerii ucraineni afirmă frecvent că au loc incursiuni ale unor autovehicule care transportă arme și care provin din Rusia.

Întrebat despre relațiile sale cu Barack Obama, cu care are cea mai importantă încleștare între americani și ruși de la destrămarea URSS, Putin s-a dorit a fi conciliant cu doar două zile înainte de ceremoniile dedicate celei de a 70-a aniversări a Debarcării aliate din Normandia.

'Sper că nu vom intra într-o nouă fază a Războiului Rece', a declarat Putin, adăugînd că nu are 'motiv să creadă că președintele Obama nu vrea să vorbească cu președintele rus'.

'Este alegerea lui, sînt gata să dialoghez', a adăugat el, însă a criticat din nou politica externă americană. 'Nu este un secret că politica cea mai agresivă, cea mai fermă, este politica americană. Noi aproape că nu avem forțe militare în străinătate și priviți: peste tot în lume, există baze militare americane, trupe americane la mii de kilometri de frontierele lor. Ei se implică în afacerile interne a unei țări sau a alteia. Deci este dificil să ne acuze pe noi de încălcări', a spus liderul de la Kremlin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав