X 
Cutremure stiri: 505

Germania întoarce spatele Americii

6 iun. 2014,, 09:58   Externe
31553 29
Foto: spiegel.de
În ciuda eforturilor Washingtonului de a relansa faza activă a Războiului Rece şi de a sabota orice fel de cooperare ruso-europeană, Berlinul adoptă o politică care încearcă să protejeze interesele proprii.

Pentru a bloca eventualele acuzaţii de „trădare a idealurilor nord-atlantice”, guvernul Merkel reactivează un număr de conflicte mai vechi în relaţia cu SUA.

Acum o lună analiştii occidentali au interpretat drept un semn al îmbunătăţirii relaţiilor germano-americane informaţia referitoare la decizia procuraturii germane de a nu lansa o investigaţie formală în dosarul interceptărilor Angelei Merkel de către NSA. Acum, este clar că decizia a fost inversată, iar procurorul Harald Range a declarat în faţa comitetului de specialitate a parlamentului german că „există suficiente probe factuale care probează că angajaţi necunoscuţi ai unor servicii secrete americane au spionat telefonul Angelei Merkel”.

Mai mult, cancelarul german s-a opus creşterii bugetului militar al Germaniei, răspunzînd negativ apelurilor lansate de preşedintele american Obama şi de secretarul general al NATO Fogh Rassmussen care au cerut mărirea radicală a bugetelor militare ale ţărilor-membre ale alianţei în vederea contracarării „pericolului rus”. Ministrul apărării german a declarat răspicat: „bugetul nostru de apărare va fi de 32 miliarde de euro şi aceasta este cifra finală”. Se vede clar că guvernul de la Berlin nu doreşte să-şi sacrifice veniturile pentru a participa la operaţiunea de relansare a fazei active a Războiului Rece.

Germania nu se limitează la apărarea propriilor interese, dar ajută şi colegii de uniune. De exemplu, Angela Merkel s-a implicat în disputa legată de navele militare de tip Mistral care urmează să fie livrate Rusiei de Franţa. Cancelarul german a declarat că Franţa trebuie să îndeplinească contractul semnat cu Rusia şi că anularea livrărilor putea fi parte a unui nou pachet de sancţiuni, doar în cazul în care alegerile din Ucraina nu ar fi avut loc.

În recentul discurs al ministrului de externe al Federaţiei Ruse Serghei Lavrov, a fost prezentată principala temă geopolitică a acestui an: tentativa Americii de a sabota cooperarea între Uniunea Europeană şi Rusia, criza din Ucraina fiind doar o etapă a acestei operaţiuni. O serie de evenimente recente arată că Germania începe să-şi apere interesele în ciuda presiunii americane, deoarece Washingtonul nu oferă aliaţilor decît ordine care trebuie îndeplinite pe cînd cooperarea cu Rusia aduce beneficii economice concrete.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав