Cutremure stiri: 506

Liderul Găgăuziei a fost bătut pentru "apelul de a urma exemplul rebelilor din Ucraina"

6 iun. 2014,, 09:55   Societate
5806 6
Foto : gagauzinfo.md
Președintele Parlamentului RM din partea Partidului Democrat din Moldova, Igor Corman, a condamnat "acțiunile violente", care au avut loc în ajun la ședința Adunării Populare (parlamentul) a Găgăuziei, сînd o parte dintre deputați l-au bătut pe speakerul Dmitri Konstantinov și bașcanul autonomiei, Mihail Formuzal. Potrivit REGNUM, Corman a declarat că "un astfel de comportament al aleșilor poporului, care ar trebui să rezolve problemele cotidiene a cetățenilor din Găgăuzia, este condamnabil".

Speakerul moldovean i-a chemat pe găgăuzi la calm și a cerut organelor de drept "să investigheze incidentul cît mai curînd posibil și să-i pedepsească pe cei responsabili pentru incident". Șeful Legislativului a îndemnat forțele politice să " își asume responsabilitatea pentru acest incident și să se abțină de la utilizarea situația în scopuri politice . "

Partidul Democrat din Moldova a difuzat, de asemenea, o declarație specială pe această temă, în care subliniază că ceea ce s-a întîmplat la Comrat "nu are nimic de-a face cu valorile și principiile democratice ale statului de drept, de care trebuie să se conducă politicienii". În acest sens, autorii declarației cer organelor de drept "să își facă datoria și să pedepsească pe cei responsabili pentru incident, indiferent de postul ocupat sau de apartenența de partid". Democrații, de asemenea, au făcut apel la forțele politice din Moldova "să nu folosească un caz izolat pentru a crea sciziune în societate și show politic ieftin".

La rîndul său, deputatul Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Liberal Democrat, Petru Vlah, care a participat la ședința Adunării Populare în momentul conflictului, l-a învinuit de incident pe guvernatorul Mihail Formuzal. Potrivit acestuia, bașcanul ultima vreme în mod deliberat tensionează situația din Găgăuzia, îi incită pe oameni la confruntare cu Chișinăul și "cheamă deschis la război după exemplul rebelilor din Ucraina".

Partidul Socialiștilor din Moldova, la rîndul său a cerut să fie atrași la răspundere penală autorii atacului asupra liderilor din Găgăuzia. Potrivit socialiștilor, autoritățile moldovene s-au angajat pe calea destabilizării situației nu numai în Găgăuzia, dar și în Republica Moldova în general.

Directorul Institutul de Analiză Politică și consiliere Politicon, Anatol Țăranu a declarat la Publika TV că "în Găgăuzia se poate întîmpla scenariul ucrainean, în sensul formării unei entități statale". "Există suspiciuni că Formuzal este un spion rus care lucrează împotriva intereselor Republicii Moldova", - a adăugat Țăranu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав