X 
Cutremure stiri: 501

NATO şi-a găsit o nouă ţintă

14 iun. 2014,, 00:57   Externe
9272 2
Foto: ruvr.ru
„Fermitatea şi solidaritatea transatlantică sunt condiţiile esenţiale pentru menţinerea posibilităţii de a răspunde la diverse ameninţări şi provocări. NATO este un instrument militar-politic unic ce permite consolidarea acestui angajament transatlantic şi punerea lui în aplicare prin acţiuni comune”.

Declaraţia aparţine secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, şi a fost făcută la Bruxelles în timpul conferinţei pentru discutarea Proiectului unităţii transatlantice. Scopul proiectului este de a evalua starea actuală a parteneriatului transatlantic și perspectivele sale de dezvoltare.

Proiectul are drept scop să asigure un sprijin politic larg procesului de consolidare în continuare a „relaţiilor transatlantice” şi de formare a unui nou „spirit transatlantic”. Luînd cuvîntul în cadrul „forumului global” din Wroclaw, Polonia, secretarul general adjunct al NATO şi fostul ambasador al SUA în Rusia, Alexander Vershbow, a declarat: „Criza din Ucraina a obligat NATO să revină la „valorile sale fundamentale”, adică să readucă în centrul atenţiei problema apărării colective. Este vorba despre „reformatarea” politicii de securitate în lume, între altele, despre sprijinirea partenerilor din Est, inclusiv Ucraina, în condiţiile în care Rusia atentează la suveranitatea acestui stat”.

Tot zilele acestea, agenţiile de ştiri au anunţat despre un raportul realizat de un grup de experţi NATO. Potrivit documentului, nici nu poate fi vorba despre o revenire la „parteneriatul strategic” cu Rusia atîta timp cît Moscova ia măsuri care „ameninţă securitatea Europei” şi care „contravin total convingerilor despre comunitatea transatlantică”.

O dovadă a acestor „convingeri” sunt evenimentele care au loc în sud-estul Ucrainei. Primind din partea ţărilor NATO, în primul rînd a Statelor Unite ale Americii, sprijin deplin, regimul de la Kiev omoară în mod intenţionat şi metodic propriii săi cetăţeni, numindu-i „terorişti”. Asta deoarece şapte milioane de locuitori din această regiune s-au pronunţat, în cadrul unui referendum, împotriva politicii promovate de Kiev privind renaşterea ideologiei naziste şi au protestat faţă de discriminarea populaţiei vorbitoare de limba rusă.

Potrivit experților, în contextul apropiatei retrageri a trupelor din Afganistan, NATO a căutat cu înverşunare o justificare pentru menţinerea capacităţii de luptă în lipsa unor acţiuni militare. Şi iată că Alianţa şi-a găsit o nouă ţintă, şi anume ameninţarea pe care o prezintă Rusia.

După cum a declarat, recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, tentativa NATO de a-şi continua extinderea spre Est, apropiindu-şi infrastructura de frontierele Rusiei, contravine angajamentelor asumate de membrii Alianţei Nord-Atlantice şi în cadrul OSCE, şi în cadrul Actului Fondator NATO-Rusia. Deocamdată, potrivit agenţiilor de ştiri, în Vestul Rusiei au fost lansate manevre militare comparabile cu cele ale NATO în Marea Baltică. Ce urmează?


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав