Cutremure stiri: 505

Mihail Poisic: Exportul vinurilor moldovenești în Europa – am calculat și au dat lacrimile (VIDEO)

14 iun. 2014,, 09:00   Economie
11977 12
Foto : noi.md
„Ditirambele și strigătele de bucurie inițiale privind anularea restricțiilor cantitative (nu și calitative – nota red.) la exportul producției alcoolice moldovenești pe piața UE au încetat demult. Însă nu știu cum se face că toți funcționarii nu spun nimic despre aceea că exportul acestei producții pe piața europeană s-a redus simțitor”, a declarat pentru NOI.md doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei Mihail Poisic.

Interlocutorul a amintit că, dacă în anul 2005 ponderea producției alcoolice în volumul total al exportului moldovenesc în Rusia constituia 28%, atunci în anul 2013 acest indice s-a redus pînă la 9,4%, iar în expresie valorică – de la 250 de milioane de dolari SUA pînă la 41 milioane de dolari. Embargoul impus de Rusia anul trecut, la fel a generat pierderi importante.

„S-ar părea că acest gest nobil al UE privind ridicarea restricțiilor pentru producția alcoolică moldovenească ar trebui să salveze vinificatorii autohtoni. Însă cifrele arată altceva: în trimestrul I al anului 2013, noi am exportat consumatorilor europeni vinuri spumoase în valoare de 80,5 mii de dolari SUA, iar în aceeași perioadă a anului curent doar în valoare de 64,8 mii de dolari. Exportul vinurilor din struguri, în perioada de referință, s-a redus de la 7081,5 mii dolari pînă la 6937,6 mii dolari”.

„Aceeași situație e și în cazul strugurilor. În anul 2012, recolta de struguri a constituit 506 mii de tone, iar în anul 2013 – 612 mii de tone. Însă exportul de struguri a crescut doar cu 6000 tone. Ce s-a întîmplat cu 100 de mii de tone de struguri, dacă producția de vinuri s-a redus cu 25%?”, se întreabă expertul.

„În această situație nu poate fi decît o singură concluzie: trebuie de încetat cu laudele nechibzuite privind deschiderea piețelor europene, or, noi urmăm încă să le cucerim, foarte greu și îndelungat. În schimb, este posibil și necesar de depus eforturi susținute în negocierile cu Rusia în vederea reluării exportului producției alcoolice moldovenești pe piața rusă, unde vinurile noastre sînt cunoscute și aș vrea să cred încă îndrăgite”, a subliniat Mihail Poisic.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав