X 
Cutremure stiri: 502

Transnistria va lua decizii strategice pentru a nu rămîne fără gaz

17 iun. 2014,, 12:48   Societate
9023 14
Foto: newstv.md
Transnistria trebuie să ia decizii strategice, luînd în calcul posibilul pericol de a rămîne fără gaz, în special, în perioada toamnă-iarnă. Despre aceasta a declarat preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, luni, la şedinţa extraordinară a Consiliului de Securitate, convocat în legătură cu decizia "Gazprom" din Rusia de a oferi Ucrainei gaze doar cu plată în avans.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referire la site-ul liderului tiraspolean, el a spus că va spera "la cele mai pozitive variante, dar nu trebuie de exclus scenarii negative pentru securitatea energetică a Transnistriei".

Şevciuk a amintit că în 2009, în regiune, deja a avut loc o situaţie similară, cînd Rusia a stopat livrările de gaze în Ucraina, iar Transnistria a rămas cîteva zile, pe timp de iarnă, fără gaze.

"Atunci situaţia s-a rezolvat în termeni scurţi, fapt ce nu a generat consecinţe serioase pentru economia transnistreană", a spus el, totuşi nu a exclus că de data aceasta "conflictul în privinţa livrărilor de gaze poate dura destul de mult".

"De aceea, pe ordinea de zi sînt incluse un şir de riscuri. Acestea sînt stabilitatea activităţii întreprinderilor, colectarea impozitelor, asigurarea cu agent termic în perioada rece. Totul depinde de termenii "conflictului privind gazele". La noi materia primă de bază pentru încălzirea sectorului locativ, a obiectelor sociale sînt gazele naturale. Şi dacă situaţia va dura pînă în toamnă-iarnă, atunci vom fi nevoiţi să reformatăm sectorul energetic în mod urgent. Acest fapt necesită cheltuieli suplimentare, pe care bugetul republican nu şi le poate asuma. Este evident că situaţia are pentru noi un caracter de forţă majoră", a menţionat Şevciuk.

El a îndemnat la "păstrarea programului de lucru în condiţii complicate", iar cetăţenii "la calm".

Potrivit spuselor liderului de la Tiraspol, Guvernul şi Sovietul Suprem (SS) trebuie "o dată în plus să efectueze monitorizarea situaţiei curente, evaluarea corectă, deoarece de aceste aspecte va depinde corectitudinea la elaborarea deciziilor".

Preşedintele SS, Mihail Burla, a comunicat jurnaliştilor după şedinţă că a fost pusă sarcina "de a găsi căile ce vor permite reducerea consumului de energie, de a găsi surse alternative, în cazul apariţiei unei astfel de necesităţi".

"Infotag" precizează: Cea mai mare staţie din regiune ‒ CTE Cuciurgan ‒ în ultimul timp funcţionează pe bază de gaze naturale, cu toate că este adaptată şi pentru păcură şi cărbune. Transnistria deja de peste cinci ani nu achită Rusiei pentru gazele consumate, direcţionînd plăţile colectate de la populaţie pentru alimentarea bugetului propriu. Datoriile regiunii pentru gaze au depăşit $4 mld., însă FR nu doar că nu întreprinde faţă de Transnistria nicio măsură de influenţare în acest domeniu, dar şi majorează constant ajutorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав