X 
Cutremure stiri: 501

Rasmussen: Cooperarea NATO-Rusia rămîne suspendată pînă când Moscova își va schimba atitudinea față de Ucraina

25 iun. 2014,, 17:03   Externe
2118 1
Foto : agerpres.ro
Nu se observă vreo schimbare a atitudinii Moscovei față de criza din Ucraina, drept urmare Alianța Nord-Atlantică nu va relua deocamdată cooperarea cu Rusia, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, la încheierea reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, transmit agențiile AFP și DPA.

'Nu pot exista relații normale', întrucît 'Rusia a încălcat regulile', fapt de natură să afecteze încrederea, a explicat secretarul general al NATO. În consecință, 'nu se va relua cooperarea decît atunci cînd Rusia își va respecta din nou obligațiile asumate pe plan internațional', a indicat el în continuare.

În acest context, Rasmussen a precizat că NATO cere Moscovei să facă patru lucruri concrete: să ia 'măsuri reale și eficiente' pentru a opri destabilizarea Ucrainei, să creeze condiții pentru aplicarea planului de pace propus de președintele Petro Poroșenko, să înceteze susținerea grupărilor armate separatiste și să oprească fluxurile de arme și mercenari către Ucraina.

Pe de altă parte, miniștrii de externe din statele NATO au aprobat constituirea unor fonduri cu destinație specială pentru a ajuta armata ucraineană să-și consolideze capacitățile defensive și care vor fi utilizate în domenii precum apărarea cibernetică, logistica sau organizarea structurilor de comandă. Statele membre vor contribui individual la aceste fonduri, ce ar putea însuma 12 milioane de euro în următorii doi ani.

Miniștrii de externe din statele membre ale NATO au decis la 1 aprilie să suspende cooperarea militară și civilă a Alianței cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar au acceptat ca dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia să continue.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав