Cutremure stiri: 501

NATO amînă pînă anul viitor posibila aderare a Muntenegrului și pe termen nedefinit pe cea a Georgiei

26 iun. 2014,, 08:30   Externe
4039 1
Foto: agerpres.ro
NATO va decide către sfîrșitul anului viitor dacă Muntenegru este pregătit să adere la Alianța Nord-Atlantică, a declarat miercuri secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen, care însă în cazul Georgiei s-a abținut să dea chiar și un astfel de termen probabil, relatează agențiile DPA și EFE. El a confirmat astfel că miniștrii de externe din țările NATO, reuniți marți și miercuri la Bruxelles, nu au ajuns la un acord cu privire la extinderea Alianței prin includerea acestor două țări, principalele candidate.

Premierul muntenegrean Milo Djukanovic și-a exprimat în luna martie speranța că țara sa va fi invitată să adere la Alianță la summitul NATO ce se va desfășura în luna septembrie în Țara Galilor.

Însă Rasmussen a precizat miercuri că deocamdată Muntenegrul nu va primi o astfel de invitație, în schimb NATO va 'iniția un dialog intensificat și specializat' cu guvernul de la Podgorița, în urma căruia 'cel mai tîrziu la sfîrșitul anului 2015' să se evalueze dacă aceasta țară va fi invitată să adere.

O altă țară care depune eforturi pentru a se alătura Alianței Nord-Atlantice este Georgia, care a trimis în cadrul misiunii internaționale din Afganistan cel mai numeros contingent al țărilor ce nu fac parte din Alianță. Cu toate acestea, Ramussen nu a vorbit despre vreun orizont de așteptare pentru aderarea ei la Alianță, menționînd doar că va fi elaborat 'un pachet substanțial' pentru a o ajuta să se apropie mai mult de NATO, elementele concrete ale acestui pachet urmînd să fie discutate în săptămînile următoare.

Cît despre celelalte două state care aspiră să devină membre ale NATO, Bosnia și Macedonia, potrivit unor surse diplomatice, în cazul lor nu se așteaptă ca la summitul din luna septembrie să se recunoască progrese substanțiale în direcția aderării.

Pe de altă parte, Rasmussen a mai ținut să adauge că 'porțile NATO rămîn deschise', 'fiecare candidat va fi evaluat pentru meritele sale' și 'nicio țară terță nu are drept de veto asupra extinderii NATO', făcînd aluzie la opoziția Rusiei față de lărgirea NATO către est, în special în ce privește Georgia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав