X 
Cutremure stiri: 506

Moldova a redus cu o treime procurările de energie electrică din Ucraina

26 iun. 2014,, 12:40   Economie
3303 0
Foto: noi.md
În ianuarie-mai 2014 Moldova a importat din Ucraina 351 milioane kW/h de energie electrică sau cu 36,4% mai puțin decît în aceeași perioadă a anului trecut, relatează NOI.md.

Potrivit Ministerului Energiei și Industriei Cărbunelui al Ucrainei, în total, în această perioadă Ucraina a redus exporturile de electricitate în străinătate cu aproximativ 10% - pînă la 3,63 miliarde kW/h. Moldova s-a plasat pe locul al patrulea în ceea ce privește achiziționarea de energie electrică din Ucraina în ianuarie-mai a acestui an, după Ungaria, Belarus și Polonia.

Potrivit experților, reducerea importurilor de energie electrică din Ucraina în Republica Moldova în acest an este cauzată de faptul că în prima jumătate a anului trecut CERS Moldovenească, situată în Transnistria, a suspendat pe mai multe luni exportul de energie electrică în Moldova în dreapta Nistrului și în această situație au fost mărite volumele de energie electrică procurată din Ucraina.

De remarcat că în 2013 importul de energie electrică din Ucraina în Republica Moldova din punct de vedere fizic a crescut cu 72,1% - pînă la 1,45 miliarde de kilowați/oră, în termeni monetari – de 1,9 ori – pînă la 100,08 milioane de dolari. Republica Moldova ocupă locul al treilea în ceea ce privește achizițiile de energie electrică din Ucraina în termeni monetari, după Ungaria (237,25 mil. dolari) și Belarus (191,701 mil. dolari).

Livrările de energie electrică din Ucraina sînt asigurate de compania "DTEK Vostokenergo", parte a DTEK – cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, care este deținută de renumitul om de afaceri Rinat Ahmetov. Prețul pentru energia electrică furnizată consumatorilor din Republica Moldova este în prezent de 6,8 cenți pentru 1 kW/h.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав