X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Roșca: Introducerea regimului fără vize cu UE ar putea provoca un colaps demografic

26 iun. 2014,, 16:48   Societate
5578 7
Foto: noi.md
Tot mai mulți cetățeni ai Moldovei s-ar putea pomeni pe piețele negre de muncă din statele europene. Declarația aparține politologului, rectorului Universității Populare din Moldova, Iurie Roșca, și a fost făcută în cadrul conferinței video Moscova-Kiev-Chișinău-Tbilisi, care s-a desfășurat la sediul reprezentanței Agenției Internaționale de Presă „Rossia Segodnea” din Chișinău și Agenția „Newsmoldova”. Subiectul conferinței a fost „Acordul de asociere cu UE: Georgia, Moldova, Ucraina în prag de semnare”, relatează NOI.md cu referire la Newsmoldova.md.

„După introducerea regimului fără vize tot mai mulți cetățeni ai Moldovei s-ar putea pomeni pe piețele negre de muncă din statele europene. La muncă peste hotare pleacă preponderent femei și bărbați de vîrstă reproductivă. Dacă acești oameni vor rămîne în UE definitiv, natalitatea va scădea simțitor”, a menționat Roșca.

Potrivit politologului, „semnarea Acordului de asociere RM-UE nu este alegerea cetățenilor Moldovei, ci alegerea actualei guvernări”. „Această guvernare nu este capabilă să garanteze astăzi integritatea teritorială a Moldovei și stabilitatea politică internă a țării”, a spus Roșca.

„Păcat că nu folosim statutul nostru de țară neutră pentru a nu ne integra în uniuni interstatale, ci pentru edificarea unor relații de prietenie cu toți partenerii politici externi fără excepții”, a adăugat politologul.

Potrivit lui Roșca, „acum toți pun accentul pe prevalarea economiei asupra celorlalte aspecte ale vieții, dar nu trebuie uitat de aspectul care se numește «apartenență civilizațională»”.

„Și Moldova, și Ucraina, și Georgia aparțin civilizației orientale, iar ispitele occidentale – schimbările de gen, cultura în masă și altele – ne sînt străine. În prezent, multe priviri din nou sînt îndreptate spre Rusia, pentru că ea revine la valorile tradiționale. În Moldova acest lucru la fel este salutat”, a subliniat Roșca.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?