X 
Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Profesor olandez: Moldova nu are nicio perspectivă de aderare la UE

1 iul. 2014,, 10:28   Societate
5644 13
Foto: rug.nl
"Acordurile de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nu ar avea nicio şansă să fie ratificate de cele 28 de state membre ale UE, dacă în documentele semnate pe 27 iunie la Bruxelles ar exista vreo menţiune vizînd posibilitatea aderării acestora la UE", consideră profesorul de drept european Dimitry Kochenov.

Potrivit agenţiei "Infotag", care citează portalul delfi.ee, şeful Catedrei de drept economic şi european al Universităţii din Groningen, Olanda, afirmă că asocierea, conform dreptului european, "nu înseamnă un pas spre aderare" şi că "acorduri similare ar putea semna cu UE şi Chile sau Autoritatea Palestiniană".

Totuşi, afirmă Kochenov, asocierea cu UE reprezintă pentru cele trei state din Parteneriatul Estic "o opţiune civilizată", şi anume calea europeană de dezvoltare, care se distinge prin democraţie pluralistă, stat de drept, apărarea drepturilor omului şi respectarea suveranităţii naţionale.

"Într-o anumită măsură, aceasta este o distanţare de la dictatul Rusiei, unde nici unul dintre aceste principii, fundamentale în contextul european, nu se respectă suficient. Această opţiune are un preţ, iar faptul că cele trei state sînt gata să-l plătească este un semn bun, chiar în condiţiile unor presiuni din partea Rusiei", spune profesorul Kochenov.

În opinia sa, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nici nu aveau altă alegere.

"Să devină Belarus nu este o alternativă", a adăugat Kochenov.

Directorul Centrului de Studii Regionale din Armenia, Richard Giragosian, subliniază, de asemenea, că Rusia promovează faţă de Republica Moldova o "abordare conflictuală", bazîndu-se pe presiuni economice şi provocări directe, incitînd la tulburări în Transnistria sau "invitînd la instabilitate în regiunea autonomă găgăuză".

"Totuşi Moldova a fost capabilă să evite o reacţie mai profundă din partea Rusiei, spre deosebire de Ucraina, care a pierdut Crimeea şi are parte de est destabilizată", arată Richard Giragosian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?