Cutremure stiri: 505

Stepaniuc: Sistemul de învățămînt din Moldova se află într-o criză profundă

1 iul. 2014,, 14:00   Societate
7713 5
Foto: noi.md
Rezultate slabe din cadrul sesiunii examenelor de bacalaureat demonstrează că sistemul de învățămînt din Republica Moldova "se află în proces de degradare și într-o criză profundă", consideră fostul viceprim-ministru, decan al Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice a Institutului de Relații Internaționale, Victor Stepaniuc. Potrivit lui, nivelul scăzut de cunoștințe este cauzat, în primul rînd, de calitatea scăzută a procesului de învățămînt.

Stepaniuc susţine că unul dintre motivele principale ale calităţii joase de predare sînt salariile mici ale profesorilor, iar, ca urmare, deficitul profesorilor în școli.

"Faptul că la matematică şi fizică au fost înregistrate cele mai slabe rezultate poate fi explicat prin lipsa cadrelor didactice la aceste discipline, volumul de lucru al profesorilor fiind mare, iar salariile mici. În ultimii ani inflația a constituit 48-52%, salariul însă în această perioadă aşa şi nu a fost majorat. De aceea, nu e întîmplător faptul că în școli nu sînt suficienţi profesori de matematică, fizică, chimie, geografie", a comentat el.

Un alt motiv al calităţii scăzute a procesului de învățămînt, potrivit lui Stepaniuc, este optimizarea, care „în ultimii ani a devenit radicală”. „Acest proces nu ia în considerare situația reală, consecințele și este realizat în detrimentul tinerei generații”, a menţionat expertul.

"Un alt factor negativ este migrația. În timp ce aproape un milion de oameni lucrează acum în străinătate, iar copiii rămîn nesupravegheaţi, nu putem spune că ei studiază cu sîrguinţă", consideră fostul viceprim-ministru.
În opinia lui, consecințele tuturor acestor paşi pot fi numai negative. Mai întîi de toate, absolvenţii care nu au susţinut examenele nu repetă, de multe ori, clasa a 12-a, rămînînd pe drumuri, fără treabă, hoinăresc pe străzi. În plus, aceasta e o lovitură şi pentru instituțiile de învățămînt superior, unde în ultimii ani a fost remarcat un deficit considerabil de studenţi.

Ieri au fost date publicității rezultatele preliminare ale examenelor de bacalaureat. Potrivit Ministerului Educației, aproape 60% de liceeni au luat note insuficiente.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав