Cutremure stiri: 505

Mark Tkaciuk explică cauzele depunerii mandatului de deputat într-o scrisoare

2 iul. 2014,, 10:30   Politică
5427 2
Foto: moldnews.md
În internet a apărut o scrisoare a fostului ideolog al Partidului Comuniştilor (PCRM), Mark Tkaciuk, în care el explică cauzele depunerii mandatului de deputat. Potrivit agenţiei "Infotag", scrisoarea a apărut pe o pagină anonimă de facebook luni seara, la cîteva minute după emisiunea la care a participat liderul PCRM, Vladimir Voronin, la postul TV7.

Scrisoarea este adresată Executivului Politic al PCRM şi datează din 22 mai, în ajunul declaraţiei publice a lui Tkaciuk despre decizia de a depune mandatul de deputat. În scrisoare Tkaciuk vorbeşte şi despre Plenara din 31 mai a CC al PCRM, în cadrul căreia a fost aprobată Platforma Partidului Comuniştilor pentru alegerile parlamentare. Printr-o coincidenţă bizară Plenara a aprobat "Platforma" elaborată de Mark Tkaciuk, excluzîndu-i la aceeaşi şedinţă din componenţa Executivului Politic pe Mark Tkaciuk şi pe doi camarazi ai săi – Grigore Petrenco şi Iurie Muntean. Astfel, în Executivul Politic au rămas doar opt membri din 11.

Explicîndu-şi decizia, Mark Tkaciuk menţionează că a fost "chibzuită bine", deoarece "este inadmisibil să fii unul dintre conducătorii partidului şi să dai dovadă de o totală incompetenţă de a-ţi explica măcar ţie însuți – ce facem noi, încotro mergem, spre ce tindem?".

"Nici nu mai duc contul numărului de iniţiative la elaborarea cărora m-am implicat cel mai activ şi care fără nici un motiv au fost anulate pe ultima sută de metri".

Printre iniţiative el a numit încercările de a forma două congrese civile, precum şi "revoluţia de catifea", care "ar fi trebuit să distrugă sistemul antiuman de guvernare, dar a degenerat într-un "karaoke" vulgar în PMAN". Tkaciuk este nedumerit, de asemenea, şi în legătură cu poziţia Partidului Comuniştilor faţă de integrarea Moldovei la Uniunea Eurasiatică şi faţă de Acordul de asociere cu UE.

Mark Tkaciuk menţionează că proiectul "Strategiei" preelectorale a Partidului Comuniştilor "se bazează în mare parte pe susţinerea PCRM din partea Federaţiei Ruse", recunoscînd că "acest sprijin astăzi nu există".

"Acest sprijin nu există, pentru că noi practic ne-am dezis de orice dialog cu Rusia şi am încetat să mai discutăm despre condiţiile pe care le are această ţară în schimbul susţinerii PCRM-ului. Este binecunoscut faptul că aceste condiţii deloc nu ar fi uşor de realizat şi poartă în sine mai multe dezavantaje de natură morală şi politică. Dar, totodată, este bine ştiut faptul că aceste condiţii nu sînt definitive şi ar putea fi negociate. Dar pentru acest lucru ele trebuie discutate, analizate şi nu trebuie luată «poziţia struţului» faţă de ele", a declarat Tkaciuk.

El a apreciat comportamentul PCRM drept "uşuratic" şi "sinucigaş", cînd "deciziile colective din partid sînt sacrificate de dragul unor improvizaţii neexplicate şi insidioase".

"Ceea ce se întîmplă acum este o înfrîngere planificată şi direcţionată spre un scop anume - atît a partidului, cît şi a statului. Într-o luptă politică principială, indiferent de rezultatele pe care le va avea (de la înfrîngere la condamnare), eu sînt gata să particip. Dar în procesul de sinucidere a PCRM-ului nu pot să iau parte şi nici nu voi lua", a declarat Tkaciuk în scrisoarea către colegii săi din Executivul Politic al PCRM.

Textul scrisorii şi autenticitatea acestuia deocamdată nu a fost comentată de nimeni, dar nici contestată. Mark Tkaciuk nu răspunde la telefon, dar experţii afirmă că stilul scrisorii se aseamănă cu stilul lui Tkaciuk, dar în mare parte confirmă presupunerile despre divergenţele din Mark Tkaciuk şi liderul PCRM, Vladimir Voronin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав