Cutremure stiri: 505

Senatori americani: Moldova este o ţară ce merită să fie la vedere

3 iul. 2014,, 16:10   Societate
2597 0
Фото: mediaport.ua
"Moldova este o ţară care merită să fie la vedere" – acesta este mesajul principal cu care pleacă la Washington o delegaţie de senatori din SUA, care a efectuat o vizită în Republica Moldova în zilele de 2-3 iulie.

Potrivit agenţiei "Infotag", joi, într-o conferinţă de presă, şeful delegaţiei, Ben Cardin, a spus că vizita are loc într-o perioadă foarte complicată pentru Moldova, cînd autorităţile ei au dat dovadă de "îndrăzneală şi bărbăţie" în avansarea ţării pe calea integrării europene (avînd în vedere Acordul de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană).

Senatorii sosiţi la Chişinău şi la Baku au atras atenţia la faptul că această regiune a Europei este foarte importantă pentru lume, iar SUA sînt foarte interesate de evoluţiile de aici.

Întrebat despre aşteptările Guvernului Republicii Moldova de la SUA în perspectiva eventualelor sancţiuni economice din partea Rusiei, după ratificarea Acordului de asociere RM-UE, şi cum Washingtonul ar putea răspunde unor astfel de aşteptări ale Chişinăului, senatorul Cardin a răspuns: "Autorităţile moldoveneşti sînt satisfăcute de actualul nivel al relaţiilor cu SUA în multe domenii".

Senatorul Roger Wicker a spus, la rîndul său, că este impresionat de felul în care oficialităţile din Republica Moldova îşi apără ţara, luînd decizii cu privire la orientarea ei externă. "Eu cred că autorităţile Republicii Moldova demonstrează fermitate şi hotărîre. Bineînţeles, SUA vor continua să sprijine Republica Moldova, care are tot dreptul la decizii proprii", a declarat senatorul, amintind că SUA au acordat deja Republicii Moldova o asistenţă financiară enormă prin programul Provocările Mileniului".

Wicker a promis că în viitor sprijinul SUA pentru autorităţile moldoveneşti va continua.

Întrebat cum Republica Moldova ar trebui să reacţioneze la eventualele sancţiuni ale Moscovei împotriva sa, Wicker a răspuns: "SUA aşteaptă ca Rusia să respecte independenţa Republicii Moldova şi să nu întreprindă niciun fel de acţiuni provocatoare care să-i creeze probleme Moldovei. Desigur, Rusia este importantă pentru economia moldovenească, dar nu mai este un actor dominant. R.Moldova are acum o poziţie bună, aşa că va putea face faţă eventualelor sancţiuni din partea Rusiei".

Un alt senator, Robert Adergold, a enunţat opinia că Rusia "nu are oferte economice atractive, odată ce recurge la forţă şi la sancţiuni ca să atragă o ţară anumită în sfera sa de influenţă şi de interese".

În timpul vizitei în R.Moldova delegaţia de senatori a avut întrevederi cu conducerea Partidului Comuniştilor (PCRM), care pledează pentru relaţii mai strînse între Moldova şi Rusia. "Comuniştii au o viziune diferită vizavi de vectorul extern al Republicii Moldova. Dar ei înşişi ne-au spus că îşi doresc ca Republica Moldova să fie independentă, să ia decizii proprii, ei nu îşi doresc o Moldovă pe care să o ameninţe Rusia, cu forţa şi cu presiunea ei economică", a spus Ben Cardin, subliniind că toţi cei cu care senatorii au discutat în R.Moldova pledează pentru independenţa republicii.

Delegaţia de senatori din SUA a îndemnat autorităţile Republicii Moldova să combată corupţia, să promoveze reforme şi, mai ales, să implementeze în viaţă legile bune pe care le adoptă Parlamentul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав