X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1455

Oceanul subteran al lui Titan, satelitul lui Saturn, ar putea fi la fel de sărat ca și Marea Moartă

9 iul. 2014,, 09:30   Ştiinţă şi IT
5562 0
Foto : 24smi.org
Oceanul subteran al lui Titan, unul dintre sateliții giganticei planete gazoase Saturn, ar putea fi extrem de sărat, cu o concentrație a salinității similară celei a apei din Marea Moartă, conform unui studiu, informează SPACE.com.

Datele adunate de sonda Cassini, aparținînd NASA, sugerează că acest ocean subteran ar trebui să aibă o densitate foarte ridicată. Apa sărată are în mod natural o densitate mai ridicată decît apa dulce, pentru că prezența sării adaugă masă volumului de lichid.
Cercetătorii sunt de părere că acest ocean ar putea fi la fel de sărat ca Marea Moartă, conținînd o concentrație ridicată de săruri de sulf, sodiu și potasiu dizolvate.

"Este vorba de un ocean extrem de sărat, după standardele terestre", susține coordonatorul acestui nou studiu, Giuseppe Mitri de la Universitatea din Nantes, Franța. "Ținînd cont de acest lucru am putea să ne schimbăm percepția cu privire la acest ocean ca la un loc unde este posibilă existența vieții în prezent, dar în trecut condițiile ar fi putut fi altele", a mai adăugat el.

Concentrația medie de sare din oceanele terestre este de aproximativ 3,5%, însă anumite părți din Marea Moartă ajung la o salinitate de 40%.

Suprafața lui Titan este acoperită de o calotă de gheață, însă sub această calotă oamenii de știință susțin că există un ocean de apă. Sonda Cassini a adunat date despre gravitația acestui corp și a urmărit topografia sa cu ocazia survolurilor realizate în ultimii 10 ani, permițîndu-le oamenilor de știință să compună un nou model al structurii calotei glaciare exterioare a acestei lumi.

Noul model sugerează că grosimea acestei calote de la suprafața lui Titan variază. Acest lucru demonstrează că și oceanul de sub această calotă este în curs de înghețare. Dacă acest ocean va îngheța, șansele ca el să adăpostească viață scad semnificativ.

Noile date obținute pot oferi și noi informații despre atmosfera unică a lui Titan, care conține în proporție de 5% metan. Deocamdată oamenii de știință nu își explică cum acest satelit își poate menține metanul din atmosferă pentru că acest gaz se descompune rapid sub influența luminii solare. Cercetătorii bănuiesc că este vorba despre un fel de proces natural de circulație a metanului pe Titan — din atmosferă metanul ajunge la sol sub forma unor ploi de metan, similar ciclului apei în natură pe Pămînt.

Sonda Cassini a fost lansată în 1997, în cadrul unei misiuni cu un buget de 3,2 miliarde de dolari. Cassini a ajuns la destinație, în sistemul de sateliți al planetei Saturn, în 2004.

Noul studiu despre salinitatea oceanului subteran de pe Titan a fost publicat în ultimul număr al revistei Icarus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав