Cutremure stiri: 505

Posibila aderare a Ucrainei la NATO, un ''mit'' (ministrul ucrainean de externe)

12 iul. 2014,, 13:30   Externe
4616 3
Foto : reuters
Noul ministru de externe de la Kiev, Pavlo Klimkin, a calificat drept ''mit'' posibila aderare a Ucrainei la NATO, precizînd că această problemă nu se află în prezent pe agenda discuțiilor.

''În ceea ce privește mitul unei posibile aderări a Ucrainei la NATO, noi avem o poziție foarte clară — această problemă nu se află în prezent pe ordinea de zi'', a afirmat șeful diplomației de la Kiev într-un interviu apărut sîmbătă în cotidianul rus Kommersant.

El a adăugat însă că ''agenda se poate schimba'', amintind că ''Rusia nu era membră a BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, n.r.) și acum președintele rus merge în Brazilia la summitul acestei organizații''.

Pavlo Klimkin a explicat în continuare că acest subiect legat de aderarea la NATO nu este dezbătut întrucît în societatea ucraineană și în mediul politic nu există un consens în această privință. ''Pînă cînd nu va fi acest consens, o mișcare în această direcție (spre NATO) este imposibil de imaginat'', a afirmat ministrul ucrainean, care, potrivit agenției Unian, a avut vineri o întîlnire la Bruxelles cu secretarul general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen.

În același interviu pentru Kommersant, Klimkin a ținut să sublinieze că prioritatea politicii externe a Ucrainei este în prezent integrarea europeană, Ucraina semnînd la 27 iunie, împreună cu Republica Moldova și Georgia, Acordul de Asociere la UE.

În declarațiile pentru cotidianul rus, Klimkin a mai afirmat că SUA nu exercită nicio influență asupra Kievului în ceea ce privește operațiunea militară din sud-estul Ucrainei. ''Cînd aud spunîndu-se că SUA ne dau nouă indicații ce să facem în țara noastră, îmi vine să zîmbesc. O singură convorbire telefonică nu poate schimba situația politică din Ucraina'', a afirmat Pavlo Klimkin, referindu-se la implicarea Washingtonului în rezolvarea crizei ucrainene. În același timp, ministrul ucrainean a apreciat că Rusia trebuie să adopte ''toate metodele posibile si imposibile'' pentru a-i determina pe separatiștii proruși din estul Ucrainei să înceteze focul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав