X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Parlamentul egalează bărbații și femeile în politică

18 iul. 2014,, 12:45   Politică
4810 3
Foto: parlament.md
Parlamentul a adoptat joi, în prima lectură, un proiect de lege ce prevede asigurarea egalităţii de gen în activitatea politică şi publică. Potrivit agenţiei "Infotag", pentru adoptarea proiectului de lege au votat toţi deputaţii, inclusiv opoziţia.

Documentul, ai cărui autori sînt deputaţii din Partidul Liberal Democrat (PLDM), prevede stabilirea cotei minime de 30% pentru participarea femeilor la activitatea politică şi publică. Totodată, Guvernul a propus majorarea acestei cote pînă la 40%, iar Partidul Democrat (PDM) – pînă la 50%.

Conform prevederilor proiectului de lege, cota minimă a femeilor trebuie să fie respectată şi la formarea listelor de candidaţi în deputaţi, de asemenea la formarea guvernului şi biroului permanent al parlamentului.

Potrivit autorului proiectului, vicespicherul parlamentului Liliana Palihovici, "un sistem democratic calitativ este direct proporţional cu gradul de reprezentare a cetăţenilor în forurile decizionale ".

"Un sistem bazat pe competiţia politică, în care persistă inegalităţi pe principii de gen, nu poate fi considerat deschis şi echitabil", a declarat Palihovici prezentînd proiectul de lege.

Ea a constatat că "rata de prezenţă a femeilor în organele elective a crescut, aceasta rămîne a fi mai mică decît media statelor membre ale UE". Conform datelor statistice, mai mult de jumătate din populaţia Republicii Moldova, adică 51,9%, o constituie femeile. Peste 51,1% dintre absolvenţii din toate formele de învăţămînt sînt femei, pe cînd reprezentarea lor în parlamentul ţării constituie puţin peste 18%, iar în autorităţile publice locale – circa 21%.

"Toate aceste date demonstrează că femeile nu sînt îndestul reprezentate în organele de stat, iar din acest considerent, interesele lor deseori sînt ignorate la adoptarea deciziilor", a spus Palihovici.

Opoziţia a susţinut proiectul, deși l-a criticat.

"În fracţiunea noastră femeile sînt reprezentate în modul corespunzător. Iar cînd Partidul Comuniştilor a fost la putere, jumătate dintre miniştri erau femei. Voi însă adoptaţi această lege doar pentru că sînteţi impuşi de societate şi organizaţiile europene. În plus, se apropie alegerile şi doriţi să obţineţi susţinerea femeilor. Cu toate că înţelegeţi perfect că legea nu se va respectată", a spus deputata comunistă Ina Şupac.

"Aţi adoptat Legea cu privire la egalitatea de şanse. De aceea, trebuie asigurată reprezentarea în parlament a tuturor categoriilor sociale – reprezentarea proporţională a minorităţilor naţionale, precum şi a minorităţilor sexuale. Aş dori să întreb – gay-lor li se va asigura reprezentarea în parlament?!", a completat comunistul Muşuc.

Proiectul de lege vine cu modificări la mai multe acte legislative, care au drept scop implementarea angajamentelor internaţionale asumate de Republica Moldova în promovarea egalităţii de gen în viaţa economică, politică şi socială a femeilor şi bărbaţilor. În particular, proiectul prevede acordarea taţilor posibilităţii de a pleca în concediu paternal. Concediul vine să asigure participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut.

Tatăl copilului nou-născut va putea beneficia de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice. Acest concediu se va acorda în baza unei cereri, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. Pe perioada acestui concediu, salariatul va beneficia de o indemnizaţie paternală, care nu poate fi mai mică decît valoarea salariului mediu lunar pentru această perioadă şi care va fi achitată din fondul de salarii al unităţii. De asemenea, angajatorul va fi obligat să încurajeze salariaţii să beneficieze de acest concediu. Cazurile în care angajatorii vor crea consecinţe negative pentru angajaţii care iau concediu paternal vor fi considerate ca discriminare din partea angajatorilor şi vor fi sancţionate.

Potrivit documentului, publicaţiile periodice şi agenţiile de presă vor fi obligate să utilizeze un limbaj corect şi nediscriminatoriu, în care statutul egal şi rolurile femeii şi bărbatului sînt reflectate în aceeaşi măsură şi tratate ca avînd aceeaşi valoare şi demnitate, şi contribuind la diminuarea stereotipurilor sexiste. De asemenea, publicitatea sexistă va fi interzisă, pentru că aceasta prezintă femeia sau bărbatul în situaţii umilitoare şi degradante. Se mai consideră publicitate sexistă promovarea stereotipurilor sexiste în scop discriminatoriu, cu menţinerea rolurilor tradiţionale de percepere a femeii ca o fiinţă slabă, vulnerabilă şi dependentă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?