X 
Cutremure stiri: 505

Moldova va deveni un aliat al SUA „în prevenirea agresiunii ruse”

18 iul. 2014,, 15:30   Societate
7660 24
Foto: fancylittlethings.com
Congresul SUA examinează posibilitatea de acordare Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei a statutului de "aliat al Statelor Unite." Agenția "Infotag" relatează, cu referire la site-ul Congresului SUA, că acest lucru îl prevede un proiect de lege vizînd prevenirea agresiunii ruse. Documentul a fost adoptat în două lecturi și a fost remis comisiei de profil pentru a fi pregătit de a treia și ultima lectură.

Documentul prevede acordarea statutului de aliat non-NATO pe perioada în care fiecare dintre aceste ţări satisface criteriile specificate, cu scopul transferului sau potenţialului transfer de articole de apărare sau servicii de apărare.

Proiectul recomandă preşedintelui SUA, Barack Obama, să sporească interacţiunile Forţelor Armate ale SUA cu forţele armate ale Ucrainei, Georgiei, Moldovei, Azerbaidjanului, Bosniei şi Herţegovinei, Kosovo, Macedoniei, Muntenegrului şi Serbiei; şi să sporească asistenţa de securitate a SUA şi NATO către aceste state.

De asemenea, proiectul prevede modificarea Legii gazelor naturale, în vederea aplicării procedurii de urgenţă la aprobarea exporturilor de gaze naturale pentru membrii Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi îndeamnă Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare, Corporaţia pentru Investiţii Private Internaţionale (OPIC) şi Grupul Băncii Mondiale să promoveze acordarea de asistenţă Ucrainei, Georgiei şi Moldovei în vederea exploatării rezervelor de gaze naturale, petrol şi dezvoltării surselor alternative de energie.

Documentul interzice tuturor departamentelor şi agenţiilor federale să întreprindă orice acţiuni în sensul recunoaşterii suveranităţii Federaţiei Ruse asupra Crimeii sau susţinerii în oricare alt mod a anexării ilegale a Crimeii de către Federaţia Rusă. De asemenea, îndrumă secretarul de stat să consolideze instituţiile democratice, mass-media independentă şi organizaţiile politice şi de societate civilă în statele fostei Uniuni Sovietice şi să intensifice schimburile educaţionale şi culturale cu statele fostei Uniuni Sovietice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав