Cutremure stiri: 505

Ambasador: Șansele ca Moldova să devină aliat non-NATO al SUA sînt mici

18 iul. 2014,, 17:45   Societate
5728 1
Foto: flickr.com
Acordarea statutului de aliat non-NATO pentru Republica Moldova de către SUA este deocamdată o inițiativă legislativă, care ar putea să nu fie adoptat de Senatul american. Opinia aparține ambasadorului Moldovei la Washington, Igor Munteanu, și a fost exprimată în cadrul unui interviu acordat Europei Libere.

Ambasadorul moldovean a ținut să precizeze că proiectul legislativ în urma căruia Moldova, Ucraina si Georgia ar urma să devină „aliați non-NATO” a fost propus de republicani, însă nu a fost deocamdată dezbătut în organele legislative ale SUA.

„Acest proiect de lege a fost gîndit şi scris de către republicani, iar majoritatea în Senat este deţinută de democraţi. După opiniile pe care le-am consultat săptămînile trecute, acest proiect de lege ar putea să nu treacă nici măcar în discuţiile din Comitetul de relaţii externe. Numele adevărat al acestui proiect de lege este „Russian Aggression Prevention Act 2014”. Este o discuţie pur teoretică, pentru că şansele acestui proiect sînt destul de mici”, a explicat Munteanu.

În opinia lui Munteanu, discuțiile despre semnificația statutului de aliat non-NATO sînt premature, în condițiile în care aceste realităţi nu există nici juridic și nici politic.

„Republica Moldova se bucură de un dialog strategic care acoperă dimensiuni destul de importante pentru viabilitatea relaţiilor bilaterale – comerţ, energie şi securitate. Respectiv, orice atenţie suplimentară atribuită regiunii din care face parte Republica Moldova reprezintă semne benefice, dar nu trebuie să fugim înaintea trenului”, a conchis Munteanu.

Precizăm că documentul propus prevede acordarea statutului de aliat non-NATO pe perioada în care fiecare dintre cele trei țări satisface criteriile specificate, cu scopul transferului de articole sau servicii de apărare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав