X 
Cutremure stiri: 505

Senatul SUA a adoptat o rezoluţie privind consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova

25 iul. 2014,, 14:15   Societate
3451 0
Foto: aquarelle.md
Senatul Statelor Unite ale Americii a adoptat, cu unanimitate de voturi, o rezoluţie în sprijinul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Potrivit agenţiei "Infotag", anunţul a fost făcut pe Facebook de ambasadorul Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu. Este vorba de Rezoluţia S500, prin care senatul american exprimă intenţia Washingtonului de a consolida relaţiile cu Republica Moldova şi, totodată, arată că sprijină integritatea teritorială a statului.

"Rezoluţia a fost votată în şedinţa plenară a Senatului SUA, după ce anterior a primit susţinerea bipartizană şi unanimă în Comitetul pentru Afaceri Externe. Rezoluţia S500 (greu de confundat!) a fost propusă de doamna senator J. Shaheen şi promovată de influenţii senatorii Mr. Rubio, Mr. Menendez, Mr. McCain şi Mr. Murphy", relatează diplomatul.

Igor Munteanu afirmă că această rezoluţie reprezintă "un mesaj puternic de susţinere şi solidaritate" şi că "restul depinde de noi".

Senatul american afirmă, în textul rezoluţiei, că sprijină dialogul strategic cu Republica Moldova, susţine realizarea reformelor economice şi pe cele în domeniul securităţii.

De asemenea, Senatul "încurajează preşedintele (Barack Obama - "I") şi Departamentul de Stat să consolideze cooperarea SUA cu Guvernul Republicii Moldova şi organizaţiile societăţii civile", să susţină statul de drept, combaterea corupţiei, securitatea energetică şi să intensifice relaţiile comerciale şi oportunităţile de investiţii.

Totodată, senatul american face apel către Guvernul Federaţiei Ruse să se abţină de la presiuni economice asupra Republicii Moldova, să înceteze sprijinirea mişcărilor separatiste pe teritoriul statului nostru şi să-şi îndeplinească angajamentele făcute în 1999, la Summitul OSCE de la Istanbul, cu privire la retragerea forţelor militare şi a muniţiilor din "teritoriul internaţional recunoscut al Republicii Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав