X 
Cutremure stiri: 505

NATO: Rusia are 20.000 de soldați la granița cu Ucraina și ar putea interveni folosind ca pretext situația umanitară

6 aug. 2014,, 16:29   Externe
3602 5
Foto : vesti.lv
Rusia a masat circa 20.000 de soldați în apropierea frontierei cu Ucraina și ar putea folosi ca pretexte pentru o intervenție militară directă pe teritoriul acestei țări situația umanitară ori nevoia unei misiuni de menținere a păcii, a avertizat miercuri Alianța Nord-Atlantică, transmit agențiile Reuters și DPA.

'Nu vom încerca să ghicim intențiile Rusiei, dar putem vedea ce face ea pe teren, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia a masat circa 20.000 de soldați pregătiți de luptă la frontiera estică a Ucrainei', a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvînt a NATO, avertizînd că această dislocare de trupe a escaladat și mai mult o 'situație deja periculoasă' și subminează eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului.

Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată și de posibilitatea ca Moscova să folosească 'pretextul unei misiuni umanitare sau de menținere a păcii drept scuză pentru a interveni cu trupe în estul Ucrainei', a mai indicat purtătoarea de cuvînt a NATO.

Avertismentul Alianței survine în timp ce armata rusă desfășoară manevre de anvergură în apropierea graniței cu Ucraina, această demonstrație de forță urmînd să dureze toată săptămîna.

Anterior și premierul polonez Donald Tusk a atenționat că ultimele informații pe care le-a primit indică o creștere a riscului unei intervenții militare directe a armatei ruse în Ucraina.

Armata rusă retrăsese la jumătatea lunii iunie cei circa 40.000 de soldați dislocați anterior în respectiva zonă în contextul escaladării tensiunilor separatiste din estul Ucrainei, efectivele rămase după această retragere, salutată atunci de oficialii NATO, fiind de sub o mie de soldați.

Conform unui ofițer al NATO, ce s-a exprimat sub protecția anonimatului, cei circa 20.000 de soldați ruși ce au fost retrimiși între timp nu formează doar trupe de infanterie, în apropierea frontierei ucrainene staționînd în prezent și unități ruse de tancuri, artilerie, de apărare antiaeriană, cît și unități logistice, forțe speciale și avioane de luptă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав