X 
Cutremure stiri: 506

Roșca: Rusia nu are temeiuri pentru anularea interdicţiilor la importul produselor moldoveneşti

19 aug. 2014,, 10:00   Economie
7291 20
Foto: noi.md
Federaţia Rusă nu are niciun motiv pentru a anula interdicţiile la importul de vin şi alte produse agricole din Republica Moldova, în pofida relaţiilor tensionate cu UE, consideră fostul preşedinte al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), Iurie Roşca.

Solicitat de agenția "Infotag", el a declarat că „Rusia a avertizat Moldova despre consecinţele semnării Acordului de asociere cu UE, dar aceste avertismente au fost ignorate de Chişinăul oficial”.

„Autorităţile ruse au afirmat în mod repetat despre o posibilă revizuire a Acordului de liber schimb, deoarece se temeau pentru piaţa internă. Moldova a făcut clar faptul că pentru a avea relaţii comercial-economice bune este necesar un dialog, iar semnarea acordului cu UE nu trebuie grăbită. Cu toate acestea, apelurile Guvernului rus nu au fost auzite”, a spus Roşca.

El crede că „o astfel de situaţie era de aşteptat în condiţiile în care autorităţile Republicii Moldova primesc ordine de peste hotare”.

„Singura cale de ieşire din această situaţie este schimbarea guvernării. Sperăm că după alegerile parlamentare din Republica Moldova la conducere vor veni forţe noi, care înţeleg necesitatea de a aplana relaţiile tensionate cu Rusia. Unica soluţie corectă va fi revizuirea Acordului de asociere cu UE şi demararea negocierilor cu Moscova”, a spus politicianul, adăugînd că „în cazul în care guvernarea nu se va schimba, relaţiile cu Rusia vor continuă să se deterioreze”.

Pe măsură ce Moldova se apropie de UE, Rusia a intensificat presiunea economică asupra Republicii Moldova. În septembrie 2013, în preajma parafării Acordului de asociere RM-UE, Rospotrebnadzor a introdus interdicţie la importul producţiei vinicole moldoveneşti în Federaţia Rusă. În iulie 2014, după semnarea Acordului, Rosselhoznadzor a interzis importul în Rusia de conserve, fructe şi legume din Moldova. La 1 septembrie, printr-o decizie unilaterală, guvernului rus a introdus taxe vamale pentru mărfurile din Republica Moldova, contrar regimului de comerţ liber în cadrul CSI, ai căror membri sînt ambele state.

Iurie Roşca a fost preşedinte al PPCD timp de aproape 20 de ani, făcînd declaraţii antiruse dure. După ce în 2005 a stabilit relaţii bune cu Partidul Comuniștilor, la acel moment aflat la guvernare, şi-a schimbat viziunile politice. Acest lucru a dus la pierderea susţinătorilor şi aliaţilor. Mulţi membri ai PPCD au părăsit partidul şi la alegerile din 2009 şi 2010 formaţiunea nu a trecut în Parlament. Nu a ajutat nici schimbarea conducerii PPCD. Săptămîna trecută tinerii lideri ai formaţiunii au declarat că partidul va participa la alegerile parlamentare, iar pe primul loc în lista candidaţilor la funcția de deputat din nou este Iurie Roșca.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав