Cutremure stiri: 505

Moldova va edifica relaţii de vecinătate cu România şi Ucraina, iar cu Rusia – relaţii pe bază de tratat

22 aug. 2014,, 15:06   Politică
3050 4
Foto: vestnikkavkaza.net
Moldova va menţine relaţii de bună vecinătate cu România şi Ucraina, pe baza valorilor europene, iar cu Rusia va edifica relaţii în spiritul Tratatului de prietenie şi colaborare. Astfel se spune în Planul individual de acţiuni al parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), intrat în vigoare vineri, odată cu publicarea lui în "Monitorul Oficial".

Potrivit agenţiei "Infotag", planul este un act actualizat, prevăzut pentru anii 2014-2016. Necesitatea acestuia este dictată de noile modificări şi rigori ale mediului de securitate actual. Pentru implementarea planului a fost constituită o comisie naţională pe lîngă preşedintele ţării, care este comandantul suprem al Forţelor Armate ale Republicii Moldova.

În act se constată necesitatea intensificării rolului Consiliului Suprem de Securitate (CSS), ca instituţie cheie în asigurarea securităţii statului.

Planul prevede conectarea la proiectul NATO "Apărare Inteligentă" (Smart Defence), Conferinţa directorilor naţionali pentru arme (CNAD), Agenţia NATO pentru Standardizare (NSA).

Conform documentului, Moldova planifică să dezvolte trupe antirachetă terestre moderne şi să organizeze un sistem de supraveghere aeriană. Totodată, se subliniază necesitatea de perfecţionare a capacităţilor departamentului de carabinieri şi utilizarea acestuia în misiuni în perioade de pace şi de criză, inclusiv operaţiuni de menţinere a păcii. Principala subdiviziune de pacificatori rămîne Batalionul nr.22 de menţinere a păcii al Armatei Naţionale, care se propune să fie antrenat în operaţiuni peste hotarele ţării, atît de menţinere a păcii, cît şi în misiunea Uniunii Europene pentru gestionarea crizelor.

Între acţiunile practice în plan se accentuează necesitatea detaşării unor consilieri de înalt rang ai UE la instituţiile principale ale Republicii Moldova (CSS, Ministerul Apărării, Serviciul de Informaţi şi Securitate). Se preconizează începerea negocierilor cu UE privind procedurile de securitate în vederea schimbului de informaţii secrete.

De asemenea a fost stipulată necesitatea continuării funcţionării în ţară a Centrului de Informare şi Documentare NATO, pentru informarea publicului despre activitatea Alianţei Atlanticului de Nord.

Planul individual de acţiuni al parteneriatului a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova la 24 mai 2006 şi prevedea extinderea colaborării cu NATO în domeniul securităţii şi participarea la operaţiuni mixte. Principalul obiectiv declarat este integrarea practică în Uniunea Europeană şi alte structuri euroatlantice, fără o aderare directă la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав