Cutremure stiri: 505

Guvernul francez și-a prezentat demisia

25 aug. 2014,, 11:54   Externe
3073 0
Foto : infox.ru
Premierul francez Manuel Valls a prezentat luni demisia guvernului, a anunțat președintele Francois Hollande, care l-a însărcinat cu formarea unui nou executiv, informează EFE.

Demisia actualului guvern survine la nici cinci luni de la formarea sa, după înfrîngerea istorică a socialiștilor la alegerile municipale din luna martie.

'Componența (noului guvern) va fi anunțată mîine' (marți), a informat Hollande într-un scurt comunicat de presă difuzat după ce, la sfîrșitul săptămînii trecute, miniștrii economiei, Arnaud Montebourg, și al educației, Benoit Hamon, au criticat public politica executivului de la Paris. Hollande 'l-a primit în această dimineață pe premier', se mai menționează în comunicat. 'Șeful statului i-a cerut (lui Valls) să alcătuiască o echipă coerentă cu orientările pe care chiar el (președintele) le-a definit pentru țara noastră', potrivit sursei citate.

Demisia guvernului vine după ce ministrul economiei, de stînga, a făcut apel la adoptarea de noi politici economice și a pus sub semnul întrebării ceea ce el a calificat drept 'obsesia' Germaniei față de rigoarea bugetară. De altfel, într-un interviu publicat sîmbătă de cotidianul francez Le Monde, Arnaud Montebourg a spus că este nevoie 'să se ridice tonul' la Germania 'prinsă în capcana politicii de austeritate', apreciind că Franța, unde creșterea întîrzie să prindă avînt, nu mai poate aștepta ca 'lucrurile să vină de la sine'.

'Trebuie să ridicăm tonul. Germania este prinsă în capcană de politica de austeritate pe care ea a impus-o întregii Europe', a declarat ministrul socialist. 'Cînd spun Germania, vreau să vorbesc despre dreapta germană care o sprijină pe Angela Merkel. Franța nu vrea să se alinieze la axiomele ideologice ale dreptei germane', a continuat Montebourg, în interviu, cunoscut pentru luările sale de poziție tranșante ce suscită uneori polemici.

Într-o primă reacție la declarațiile de sîmbătă ale lui Montebourg, Hollande a încercat duminică să se arate împăciuitor și și-a reiterat dorința de a-și convinge partenerii europeni să opereze modificări în politica economică, 'acordînd prioritate creșterii'.

Însă lui Arnaud Montebourg i-a ținut imediat isonul Benoit Hamon, care, tot prin intermediul unui interviu acordat presei franceze, i-a cerut președintelui Francois Hollande să modifice politica economică în sensul reactivării cererii, prin sporirea puterii de achiziție a populației, în detrimentul politicii de reducere a cheltuielilor, și să blocheze demersurile cancelarului german Angela Merkel de a stabili politica europeană în domeniul economic. Merkel nu poate continua să fie cea care dă tonul politicilor europene, a spus Hamon, într-un interviu publicat duminică în Le Parisien, adăugînd că: 'Germania își vede de propriile interese, nu de cele ale Europei'.

Aceste declarații au loc după răspunsul negativ oferit de Berlin apelului președintelui francez Francois Hollande pentru o eventuală reorientare a politicilor europene în favoarea creșterii și locurilor de muncă. Pe de altă parte, dorința de 'ridicare a tonului' a lui Montebourg se afla în disonanță cu cea de detensionare afișată de Hollande pe această temă, în contextul în care șeful statului francez declarase săptămîna trecută că nu vrea o 'confruntare directă' cu Berlinul.

Ministrul francez al economiei a fost criticat dur duminică de anturajul premierului Valls, care au considerat inacceptabile criticile sale virulente la adresa politicii economice a guvernului. 'Considerăm că s-a întrecut o limită în măsura în care un ministru al economiei nu se poate exprima în asemenea termeni asupra liniei economice a guvernului și în legătură cu un partener european precum Germania', a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls. 'Premierul a deciis să acționeze', a adăugat sursa citată, lăsînd să planeze un semn de întrebare asupra menținerii lui Montebourg în noul guvern.

În ceea ce-l privește, Montebourg a reiterat luni criticile la adresa politicii economice a lui François Hollande și Manuel Valls, spunînd totuși că nu se face vinovat de 'delict la adresa solidarității guvernamentale'. Totodată, Montebourg a declarat pentru Europe 1 că n-are de gînd să-și dea demisia. 'Nu cred că trebuie să renunț la a mai fi ministru din simplul motiv că am adus argumente într-o dezbatere justificată', a spus Montebourg, potrivit EFE.

Agenția Reuters notează că starea proastă a economiei a fost principalul factor care a dus la scăderea popularității lui Valls, la o cotă de aprobare de numai 36% în august, în timp ce socialistul Hollande continuă să rămînă cel mai nepopular președinte în peste jumătate de secol, potrivit unui sondaj Ifop dat publicității duminică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав