Cutremure stiri: 503

TIME: NATO se teme prea mult de Rusia, pentru a primi în rîndurile sale Ucraina

7 sep. 2014,, 02:40   Externe
7421 12
Foto: 1tv.ru
Prin agresiunea împotriva Ucrainei, Rusia a obținut în doar cîteva luni ceea ce Vadim Grecianinov încerca să facă în decurs de decenii.

Grecianinov, președintele organizației "Consiliul Atlantic al Ucrainei", vrea să-i convingă pe ucraineni că aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este singura cale spre securitate, titrează publicația americană Time, citată de InoPressa.

Potrivit unui sondaj realizat de Pew Research în 2009, 51% dintre ucraineni erau împotriva aderării țării lor NATO și doar 28% — "pentru". Acum situația se schimbă. Un sondaj de opinie realizat în iulie anul curent dezvăluie că, pentru prima dată în istoria postsovietică a acestei țări, majoritatea ucrainenilor 44%, ar susține aderarea la NATO. Săptămîna trecută, guvernul Ucrainei a propus adoptarea unei legi care să înlesnească drumul spre Alianță.

Cu toate acestea, Grecianinov nu este mai optimist ca în urmă cu cinci ani. "Ei (NATO) se pleacă în continuare în fața cerințelor Moscovei", a spus el.

Aceste "cerințe" sînt exprimate foarte precis, comentează Time, amintind de declarația făcută joi de ministrul de externe al Rusiei. După cum a atenționat Serghei Lavrov, orice încercare de a atrage Ucraina în Alianță va submina firavele negocieri de pace dintre guvernul de la Kiev și rebelii din est.

Însă, în opinia Time, un semnal mult mai îngrijorător a venit din partea militarilor ruși. Miercuri, generalul rus Iuri Iakubov a declarat pentru Interfax că Rusia își va modifica doctrina militară și va nominaliza NATO ca "inamic probabil" în potențiale viitoare conflicte.

"Ei pot să-l oprească pe Putin, însă la ora actuală nu iau în calcul această idee", și-a exprimat dezamăgirea Grecianinov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав