X 
Cutremure stiri: 501

Europa: Cine se teme cel mai tare?

10 sep. 2014,, 00:03   Externe
5896 1
Foto : ruvr.ru
Este greu de găsit astăzi în Europa un om care să nu aibă temeri. Summit-ul NATO din Ţara Galilor a avut loc într-o atmosferă tensionată din cauza inventatei „agresiuni ruseşti”.

Antreprenorii, în special fermierii din ţările UE, se tem de urmările răspunsului promis de Moscova la noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, pregătit în grabă de Comisia Europeană.

Sunt destul de interesante rezultatele unui sondaj de opinie recent, efectuat în Germania. Publicaţia germană Deutsche Wirtschafts Nachrichten a anunţat rezultatele titrînd: „Nemţii se tem mai mult de criză decît de război în Ucraina”. „Guvernul federal nu a reuşit să-i convingă pe nemţi în legătură cu criza euro. Teama contribuabililor germani că vor plăti din propriile buzunare urmările crizei din alte ţări a copleşit toate celelalte temeri”.

Sondajul a fost efectuat de Centrul informaţional al companiei de asigurări R+V din Wiesbaden. În 2014, dintre cele 16 „temeri” enumerate, pe primul loc, cu 58%, s-a clasat teama de cheltuieli suplimentare din bugetul familiei pentru nevoi sociale din cauza sprijinirii de către stat a ţărilor din Zona Euro, aflate în criză. Potrivit directoarei Centrului R+V, Rita Jakli, această temere este pe primul loc pentru a 15-a oară la rînd. Peste jumătate dintre cetăţeni se tem de urmările catastrofelor naturale tot mai dese şi mai grave, de asemenea de perspectiva de a rămîne în grija serviciilor sociale la bătrîneţe.

Fireşte, participanţii la sondaj pot fi învinuiţi de indiferenţă politică. Însă acest lucru nu schimbă rezultatul final. Poate că n-ar fi rău ca parlamentarii germani să se gîndească mai mult şi la urmările războiului sancţiunilor împotriva Rusiei. Măsurile inevitabile de răspuns vor afecta negativ economia ţărilor membre ale UE şi, fireşte, nivelul de trai al cetăţenilor.
În ultimele zile, Comisia Europeană a pregătit intens noul pachet de sancţiuni extinse împotriva Rusiei. Este interesant că acest lucru a fost anunţat imediat după acordul de pace încheiat între părţile beligerante din Ucraina, la iniţiativa părţii ruse.

Răspunsul Rusiei la primul „pachet” de sancţiuni – interdicţia de import pentru legumele şi fructele europene – i-a costat pe contribuabilii europeni, potrivit datelor Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 180 milioane de euro. Cît vor costa noile sancţiuni?

În ce-i priveşte pe locatarii din instituţiile de conducere ale UE şi sediul NATO, acolo domneşte o fermitate de suprafaţă. În spatele ei însă se ascunde confuzia, după cum remarca postul de radio Deutsche Welle. Sau poate tot teama? Totuşi nu este deloc sigur să te arunci cu ochi închişi în necunoscut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав