X 
Cutremure stiri: 505

Lupta pentru Europa

10 sep. 2014,, 00:35   Externe
6434 9
Foto : ruvr.ru
Principala miză a conflictului ruso-american nu are nicio legatură cu Ucraina. Principala miză este Europa.

Schema americană a fost simplă și eficientă. Rusia avea de ales între două opțiuni rele: fie era forțată să privească neputincioasă masacrarea rușilor ucraineni și pierderea definitivă a Crimeii, fie era forțată să intervină militar în Ucraina, zădărnicind un deceniu de eforturi destinate ruperii unor țări europene din sfera de influență a SUA.

Americanii au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a provoca un război. Sub coordonarea agenților americani și britanici, la Odesa au fost arși de vii zeci de activiști. Artileria ucraineană a făvut ravagii la Donețk și Lugansk. Imaginile ultimelor clipe ale vieții unei tinere mame de la Lugansk, care a fost ucisă de un proiectil ucrainean în timp ce mergea cu copilul pe stradă, au făcut înconjurul internetului rusesc, dar au fost ignorate de media pro-americană din Europa. N-a fost îndeajuns pentru o intervenție deschisă. Oficialii ruși scrîșneau din dinți, iar voluntarii ruși treceau frontiera pentru a se alătura luptei împotriva juntei de la Kiev.

A urmat planul B. Pe altarul ambițiilor imperiale americane au fost sacrificați aproape 300 de pasageri ai avionului malaezian, doborît de armata ucraineană. Planul a eșuat. A fost executat prost și acum diplomații ruși insistă asupra accelerării anchetei în timp ce Kievul și Washingtonul se ascund după deget. Dupa ce Rusia a fost declarată vinovată de această crimă oribilă, țările occidentale vorbesc despre un eventual rezultat al anchetei prin 2015, iar înregistrările convorbirilor piloților și turnului de control așa și nu au fost făcute publice. Apropo, se pare că toți dispecerii din acea tură nefericită nu mai sunt printre cei vii.

A urmat planul C. Invazia armatei ruse pentru care nu există dovezi, în afara unei imagini de satelit, făcută de o companie privată și neasumată oficial nici măcar de un singur oficial de la Pentagon cu nume și prenume. Dacă ar fi existat o veritabilă intervenție a armatei ruse, în două săptămîni (cel mult), armata rusă ar fi luat Kievul. Faptul că junta încă mai controlează capitala este cea mai bună dovadă a lipsei unei intervenții militare. Probabil, anume la acest aspect s-a referit președintele Putin în discuția cu Barroso. Oficialul european mai întîi a mințit despre conținutul convorbirii, apoi a mințit că ar fi fost amenințat de Putin, dar s-a confruntat cu propunerea Kremlinului de a publica întreaga înregistrare a convorbirii. Barroso a dat-o la întors și a declarat că o asemenea acțiune "nu este necesară". Cine are ceva de ascuns?

Situația este simplă. SUA încearcă să forțeze Uniunea Europeană să se sinucidă economic pentru supraviețuirea economiei americane. Noul tratat transatlantic despre care se tot vorbește în ultima vreme presupune lichidarea barierelor protectoare ale pieței europene și transformarea acesteia într-un fel de apendice de consum al economiei americane. De fapt, SUA vrea să facă cu Germania și restul țărilor europene, ceea ce Germania a făcut cu Grecia, Romînia, Portugalia etc. Europa Veche, mai ales oligarhia financiară și industrială, se opun vehement acestui scenariu care în acest context devine viabil doar dacă se relansează Razboiul Rece, iar "amenințarea rusească" permite politicienilor europeni controlați de la Washington să-și justifice acțiunile contrare intereselor țărilor pe care le reprezintă, dar perfect utile pentru SUA.

Criza ucraineana se va sfîrși înainte de relansarea Războiului Rece în varianta dorită de americani. Ucraina va fi transformată într-un stat-tampon sau stat integrat în sfera economică și politică a Rusiei. Acum se decide care dintre aceste scenarii se va pune în aplicare. Rămîne de văzut dacă Rusia va învinge SUA în lupta pentru Europa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав