X 
Cutremure stiri: 505

SUA vor ajuta Moldova şi Transnistria să depăşească divergenţele (FOTO)

10 sep. 2014,, 14:30   Societate
5187 6
Foto: mfa-pmr.org
Complicarea relaţiilor moldo-transnistrene a făcut subiectul discuţiilor purtate marţi, la întrevederea de la Tiraspol a ministrului de externe al autoproclamatei RMN, Nina Ştanski, cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Eric Rubin.

Agenţia "Infotag" relatează, cu referire la site-ul autorităţii de politică externă tiraspolene, că diplomatul american şi-a exprimat regretul în legătură cu situaţia creată, promiţînd "să depună toate eforturile posibile pentru a ajuta misiunea OSCE şi pe participanţii la negocieri să depăşească problemele şi să atingă rezultate concrete".

Ştanski a menţionat importanţa consultărilor la faţa locului cu toţi participanţii la negocierile în formatul "5+2", "anume acum, cînd partea moldovenească aplică activ măsuri represive". "Campania de persecutare a responsabililor din Transnistria, demarată de Moldova, precum şi o serie întreagă de alţi paşi neprietenoşi tensionează situaţia. Conducerea Transnistriei consideră că aceasta periclitează procesul de negocieri în ansamblu", a spus ea.

Principalul negociator pentru Tiraspol a amintit că în anul 2006 a mai avut loc o suspendare a tratativelor, atribuind vina pentru aceasta Moldovei. "Atunci a fost nevoie de mult timp şi eforturi din partea tuturor participanţilor la formatul "5+2", mai ales din partea Rusiei, pentru ca cinci ani mai tîrziu dialogul amplu să fie reluat", a afirmat ea.

Tiraspolul a refuzat în primăvara acestui an, în mod unilateral, să participe la procesul de negocieri, acuzînd Moldova de blocadă economică şi cerînd dreptul la activitate economică externă independentă. Drept pretext au servit înţelegerile dintre Kiev şi Chişinău de a permite exporturile transnistrene doar cu perfectare vamală în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав