X 
Cutremure stiri: 501

Xinhua: De ce s-a implicat NATO în criza ucraineană

12 sep. 2014,, 00:05   Externe
6876 3
Foto : ruvr.ru
Criza ucraineana a oferit Aliantei Nord-Atlantica, a carei insemnatate a fost, in ultimul timp, destul de indoielnica, o justificare a existentei sale, scrie intr-un comentariu pe aceasta tema agentia oficiala de presa a Chinei, Xinhua, relatează incomemagazine.ro.

"Summitul NATO, care si-a incheiat lucrarile in 5 septembrie, a fost cea mai importanta intrunire a acestei organizatii de la sfarsitul razboiului rece. Sefii de stat si de guvern ai tarilor membre au decis amplasarea in statele est-europene a unor forte de reactie activa, pentru a asigura un ajutor imediat in cazul unor eventuale atacuri. NATO a hotarat, de asemenea, sa acorde Ucrainei asistenta in domeniul militar. Toate aceste masuri sunt menite sa descurajeze Rusia. Ramane insa de vazut daca NATO va reusi sa atinga rezultatul scontat", scrie Xinhua.

In context, agentia constanta ca, pe de o parte NATO declara ca Rusia "ataca" Ucraina, dar ca, pe de alta parte, refuza sa ia in discutie o posibila aderare a Ucrainei la structurile Aliantei si hotaraste sa deplaseze trupe foarte aproape de granitele cu Rusia. Autorul comentariului este de parere ca NATO nu a indeplinit una dintre dorintele guvernului de la Kiev privind furnizarea de armament.

"In timpul razboiului rece, NATO a existat pentru a opune rezistenta Tratatului de la Varsovia. Dar de-a lungul celor mai bine de 20 de ani care au trecut de la desfiintarea acestei organizatii, NATO continua sa gandeasca in termenii razboiului rece, extinzandu-se constant spre est si desfasurand in Europa sistemul sau antiracheta", continua Xinhua.

"Pentru NATO, recentul summit a fost doar un pretext pentru intimidarea Rusiei. Dar Moscova nu intentioneaza sa-si puna viata in pericol de dragul Ucrainei. Principala cauza a crizei ucrainene se afla in divergentele si confruntarile dintre guvernul de la Kiev si formatiunile paramilitare antiguvernamentale. Dar nici politica NATO de descurajare a Rusiei, nici sanctiunile UE si SUA decise impotriva Kremlinului nu vor ajuta la reglementarea crizei. De aceea, Occidentul trebuie sa ajute Kievului in rezolvarea revendicarilor politice ale regiunilor din estul Ucrainei, pentru depistarea acelui punct comun care poate conduce la solutionarea tututor problemelor", concluzioneaza Xinhua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав