Cutremure stiri: 505

Doar 631 de cetăţeni moldoveni de peste hotare s-au înregistrat pentru a participa la alegeri

22 sep. 2014,, 09:00   Societate
4449 1
Foto: noi.md
Doar 631 de cetăţeni moldoveni, care locuiesc peste hotare, s-au înregistrat pentru a participa la alegerile parlamentare din noiembrie. Potrivit agenţiei "Infotag" datele sunt prezentate de site-ul www.alegator.md.

Comisia Electorală Centrală a creat un site şi a introdus procedura de înregistrare pentru a şti mai bine câţi cetăţeni moldoveni de peste hotare doresc să participe la alegeri. Reieşind din aceste date, CEC va decide câte secţii de votare să deschidă peste hotare şi câte buletine să transmită pentru fiecare secţie.

Liderii partidelor politice din Republica Moldova au fost deja în ţările unde locuiesc cei mai mulţi moldoveni şi le-au solicitat să se înregistreze pentru a putea deschide mai multe secţii de votare în străinătate. În special, liderul socialist, Igor Dodon, s-a întâlnit de mai multe ori cu reprezentanţi diasporei moldoveneşti la Moscova şi în alte oraşe din Rusia, iar reprezentanţii Coaliţiei de guvernământ - în Italia.

În acelaşi timp, liderul PCRM Vladimir Voronin, îşi exprimă îngrijorarea că prin intermediul secţiilor de votare de peste hotare "autorităţile vor falsifica rezultatele alegerilor". El a precizat că autorităţile sunt dispuse să deschidă 200 de secţii de votare peste hotare".

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat în această săptămână că peste hotare vor fi deschise 100 de secţii.

"Planificăm să deschidem circa 100 de secţii peste hotare, la alegerile precedente au fost 75 de secţii. Cât priveşte numărul de cetăţeni, există date cele mai diverse, nu stau să judec. Noi avem sarcina să cream condiţii de participare la alegeri tuturor. La alegerile parlamentare precedente, peste hotarele Republicii Moldova au votat circa 65 mii de persoane", a spus Ciocan.

Cei mai mulţi cetăţeni care s-au înregistrat locuiesc în Rusia - 268. Aceştia sunt urmaţi de alegătorii care locuiesc în Franţa, România, Italia şi Spania. Procedura de înregistrare prealabilă se va finaliza pe data de 20 octombrie. Iar alegerile parlamentare sunt programate pentru 30 noiembrie.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав