Cutremure stiri: 501

O treime dintre cetăţenii moldoveni nu au încredere în niciun partid politic

24 sep. 2014,, 10:15   Societate
3912 0
Foto: noi.md
O treime dintre cetăţenii Republicii Moldova (34,2%) nu au încredere în niciun partid politic din ţară. Acest lucru este relevat de rezultatele sondajului de opinie publică "Situaţia preelectorală din Republica Moldova", realizat de Asociaţia Politologică din Moldova, la comanda Centrului de Analiză Strategică şi Prognoză a Republicii Moldova.

Directorul Asociaţiei, Valeriu Moşneaga, a menţionat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", că 21,6% dintre respondenţi susţin că au obosit de politică, iar alţi 11,5% doresc să-şi dea votul pentru candidaţi concreţi, şi nu pentru liste electorale.

"Datele arată că cetăţenii Republicii Moldova sînt plictisiţi de clasa politică şi îşi doresc reînnoirea acesteia", a apus Moşneaga.

Dintre actualele partide parlamentare, de cea mai mare încredere în rîndul cetăţenilor se bucură PCRM (24,7%), PLDM (10%), PDM (8%), PL (6,9%), PSRM (6,2%), PLR (2,1%).

În cazul în care duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, atunci în legislativ ar ajunge şase formaţiuni politice: PCRM ar acumula 28,5%, PLDM – 15,1%, PDM – 6,8%, Partidul Liberal – 6,7%, PSRM – 6,2%. Surpriza sondajului o constituie accederea în parlament a partidului neînregistrat al lui Renato Usatîi. Sondajul arată că acesta s-ar clasa pe locul trei după numărul de voturi acumulate – 10%.

"Sondajul relevă că în afară de aceste şase partide, celelalte partide nu au şanse reale să acceadă în legislativ", a spus directorul Asociaţiei.

În topul partidelor pentru care alegătorii nu ar vota în niciun caz se află PLDM – 41,9%, urmat de PDM – 31,9%, PCRM – 28,9%, PL – 27,9%.

La capitolul încredere în politicienii moldoveni, de cea mai mare încredere se bucură liderul PCRM, Vladimir Voronin – 23,4%, urmat de liderul PLDM, Vlad Filat, – 15,1%, omul de afaceri Renato Usatîi – 11,3%, liderul PDM, Marian Lupu, - 7%, liderul PSRM, Igor Dodon, - 6,4%, premierul Iurie Leancă – 5,8%, primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, - 3%, liderul PL, Mihai Ghimpu, – 2,5%. La polul opus al nivelului de încredere în rîndul cetăţenilor se află Vlad Plahotniuc, Grigore Petrenco, Mihai Godea.

Valeriu Moşneaga explică creşterea spectaculoasă în sondaje a lui Renato Usatîi prin faptul că "cetăţenii au obosit de actuala clasă politică şi îşi doresc oameni noi". "Fenomenul Renato Usatîi vine ca un răspuns la această necesitate", a spus Moşneaga.

Actualul sondaj a fost realizat în perioada 2-20 septembrie 2014 pe un eşantion de 1212 persoane din 73 de localităţi. Marja de eroare este de ± 2,8%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав