X 
Cutremure stiri: 505

NATO observă o retragere semnificativă a trupelor ruse din estul Ucrainei

24 sep. 2014,, 17:00   Externe
4476 2
Foto: tribuna.md
NATO a observat o retragere semnificativă a forțelor ruse din interiorul Ucrainei, dar multe trupe ruse rămîn staționate în apropierea graniței, a declarat miercuri un reprezentant al Alianței Nord-Atlantice, citat de Reuters.

''A avut loc o retragere semnificativă a forțelor convenționale ruse din interiorul Ucrainei, dar multe mii de soldați încă sînt desfășurați în apropierea frontierei'', a menționat locotenent-colonelul Jay Janzen, într-un mesaj pe email ca răspuns la o solicitare a agenției de presă britanice.

''Unele trupe ruse rămîn în interiorul Ucrainei. Este dificil de precizat numărul lor, întrucât separatiștii proruși dețin controlul asupra mai multor puncte de trecere a graniței și trupele trec de o parte și alta a acesteia. Mai mult, forțe speciale ruse acționează în Ucraina și sînt greu de detectat'', a adăugat Janzen.

El a menționat că se constată o scădere a numărului de incidente, inclusiv tiruri de artilerie, între forțele ucrainene și rebelii separatiști proruși. ''NATO salută aceste semne pozitive și încurajează toate părțile să continue să acționeze pentru găsirea unei soluții la această criză'', a mai spus locotenent-colonelul Jay Janzen.

În pofida armistițiului încheiat între guvernul de la Kiev și separatiști pe 5 septembrie, armata rusă încă nu și-a retras toate trupele trimise să lupte alături de insurgenții proruși în estul Ucrainei, circa o mie de militari ruși fiind în continuare prezenți în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, a anunțat la 16 septembrie un ofițer din cadrul NATO, sub acoperirea anonimatului.

''După semnarea acordului de încetare a focului, am observat o diminuare a efectivelor ruse, dar estimăm că circa o mie de soldați ruși sînt angajați în continuare în luptele din Ucraina'', a indicat ofițerul NATO.

El a precizat că aceste trupe au în dotare sute de vehicule de luptă și piese de artilerie și pot desfășura noi acțiuni destabilizatoare, iar Rusia continuă să furnizeze sprijin militar și logistic separatiștilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав