Cutremure stiri: 503

Putin cere modificări substanțiale la textul Acordului de asociere UE-Ucraina

27 sep. 2014,, 09:00   Externe
5843 2
Foto: ruvr.ru
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, cere ca în cele 15 luni de amînare a punerii în aplicare a părții comerciale (de liber schimb) a Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană (UE) și Ucraina să fie folosite pentru inițierea de modificări substanțiale la textul documentului, informează Unian.ua. care citează publicațiile Financial Times (FT) și Ukrainskaia Pravda.

"Continuăm să credem că doar niște modificări substanțiale în Acordul de asociere, modificări care să țină cont de întregul spectru de riscuri pentru relațiile economice ruso-ucrainene și pentru toată economia rusă, riscuri ce ar putea apărea ca urmare a punerii în aplicare a acestui document, ne vor permite să menținem relațiile comercial-economice existente între Federația Rusă și Ucraina", a notat Putin într-o scrisoare adresată președintelui în exercițiu al Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Durrao Barroso, informează cele două cotidiene.

Vladimir Putin a atenționat, de asemenea, că orice pas pentru modificarea legilor ucrainene în vederea adaptării lor la legislația UE va fi considerată o încălcare a acordurilor și va determina măsuri de răspuns din partea Rusiei.

În același timp, înalți funcționari europeni insistă asupra imposibilității de a iniția modificări în Acordul de asociere. "Am decis un fel de time out", a explicat comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht. Potrivit comisarului european, acordul nu conține prevederi ce împiedică Ucraina să-și reglementeze standardele interne în perioada amînării părții comerciale a Acordului de asociere.

"Desigur, rușii văd în această amînare nu o perioadă de clarificare, ci posibilitatea de a introduce o parte terță și, în acest fel, de a lipsi acordul de conținut", a subliniat De Gucht.

Potrivit Unian.ua, anterior Vladimir Putin a adresat o scrisoare omologului său ucrainean Petro Poroșenko, în care liderul rus atenționa în legătură cu implementarea Acordului de asociere în forma sa actuală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав