Cutremure stiri: 501

Rubla și yuanul în locul dolarului

30 sep. 2014,, 02:47   Externe
8322 5
Foto: agerpres.ro
În contextul sancțiunilor economice ale Occidentului împotriva Rusiei, care se extind, volumul tranzacțiilor cu yuanul la bursa din Moscova a crescut de la începutul anului de 5 ori. Și această tendință este în creștere.

În termeni absoluți, tranzacțiile în ruble și yuani au depășit în luna august 800 de milioane de dolari, ceea ce este de 9 ori mai mult decât indicele din perioada analogă a anului trecut. Va deveni oare acest lucru „începutul sfârșitului „dolarului american”? Vom încerca să ne lămurim.

China este cel mai mare partener comercial extern al Rusiei. În anul 2013, schimburile comerciale reciproce s-au ridicat la 89 de miliarde de dolari. Iar peste 5 ani, ele trebuie să ajungă la 200 de miliarde de dolari, lucru care a fost trasat de liderii celor două țări. Potrivit economistului Viktor Ivanter, ținând cont de amploarea schimburilor comerciale cu China ar fi straniu să fie folosiți dolarii și nu yuanii.

„Este o prostie când cumpărăm cu valută străină mărfuri produse în China, iar ei mărfuri produse în Rusia. În plus, comportamentul autorităților americane face ca dolarul să nu fie o monedă prea sigură. De aceea, nu este surprinzător faptul că Rusia, China și alte țări încearcă să se distanțeze de dolari. Și cu toate că acesta nu este un lucru rapid, cred că deja într-un viitor apropiat dolarul va pierde o parte considerabilă a pozițiilor sale ca monedă națională”.

Potrivit ministrului adjunct rus de Finanțe, Aleksei Moiseev, Rusia și China vor putea trece aproape o jumătate din schimburile comerciale la decontări în yuani și ruble în viitorul apropiat. De exemplu, Gazprom examinează posibilitatea de a primi plata de la China în yuani în baza contractului pe termen lung privind livrarea de gaz, în suma totală de 400 de miliarde de dolari. Potrivit experților, excluderea monedelor a terțe state din schimburile comerciale ruso-chineze va consolida semnificativ poziția rublei și a yuanului pe arena mondială. Andrei Ostrovski, expert al Institutului Extremului Orient, relevă dorința companiilor rusești de a trece de la dolari la decontări în monede naționale.

„Ținând cont de sancțiunile UE și Japoniei împotriva băncilor rusești, multe firme rusești au început să se orienteze spre sistemul bancar din China și Hong Kong. Asemenea corporații mari, precum Megafon și Norilski nikel au convertit deja o parte din depozitele lor din dolari în yuani și dolari din Hong Kong și le-au trecut în bănci chineze. Și acesta este doar începutul procesului”.

Experții prezic o creștere a volumului tranzacțiilor în yuani chinezi la bursa de la Moscova până la 1,3-2,0 miliarde de yuani în următoarele 6 luni. Iar în viitor, acest indice va crește proporțional cu schimburile comerciale ruso-chineze.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав