Cutremure stiri: 505

Rusia și China schimbă ordinea mondială

8 oct. 2014,, 03:16   Externe
6429 24
Foto: mediafax.ro
Rusia și China doresc să revizuiască ordinea mondială, care s-a instaurat în ultimii 70 de ani, a declarat ministrul adjunct american al Apărării, Robert O’Work luând cuvântul în Consiliul american pentru relații externe.

Potrivit lui, sarcina Washingtonului este aceea de a se convinge că Beijingul și Moscova nu vor folosi forța pentru asigurarea intereselor lor.

Îngrijorarea ministrului adjunct american al Apărării este provocată de faptul că aceste două țări consolidează pozițiile lor alături de frontierele lor – Rusia în direcția vestică, iar China – în mările adiacente. „Acest lucru necesită o atenție deosebită. La nivel strategic trebuie să se stabilească cum vom acționa în prezent cu două puteri regionale foarte puternice”, a subliniat Robert O’Work. China și Rusia trebuie să știe că SUA pot răspunde la o amenințare cu metode militare la adresa aliaților lor, a relevat Robert O’Work.

America a folosit supremația sa după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a afirma influența sa economică în lume. Sub masca asigurării securității colective și luptei împotriva terorismului cu metode militare, SUA au început să invadeze teritoriul unor diferite state, instaurând acolo regimuri pro-americane. Însă, nu întotdeauna asemenea metode au avut succes. În parte, acest lucru explică îngrijorarea SUA, consideră expertul Pavel Zolotariov.

„Încă în anul 2008, președintele Ucrainei, Viktor Iușcenko a dorit să pună în aplicare programul aderării țării la NATO. SUA au încercat să atragă în NATO și Georgia cu ajutorul lui Mihail Saakașvili. Conducerea ucraineană și georgiană au coordonat eforturile lor împreună. Aceasta a fost prima tentativă de a schimba cardinal situația din zonă”.

Mult timp a fost pregătită și a doua tentativă, relevă expertul. Cu ajutorul loviturii de stat din Ucraina, la putere au venit forțe pro-americane. S-a planificat că în acest fel va fi limitată ieșirea Rusiei la Marea Neagră, iar în final flota rusă va pierde baza din Crimeea. Însă, această operațiune nu a reușit. Potrivit rezultatelor referendumului, Crimeea a anunțat independența sa, iar apoi s-a alăturat Rusiei. Eșecul scenariului alungării Rusiei din Crimeea a provocat o nemulțumire foarte mare în Occident.

Dar cum stau lucrurile cu China? O dată cu creșterea puterii sale economice, China nu mai dorește să rămână în umbră pe arena internațională. Țara încearcă să extindă nivelul influenței sale în Asia. Pe de o parte, toate acestea se manifestă prin faptul că China a început să declare mult mai dur despre pretențiile sale teritoriale. Și acest lucru irită foarte mult SUA, a declarat politologul Aleksei Arbatov.

„De exemplu, China se referă la drepturile sale asupra Insulelor Spratly și la monopolul său asupra producției de hidrocarburi acolo. Vietnamul este foarte îngrijorat. La fel ca și Indonezia, Thailanda, Malaiezia. Barack Obama dorește ca China să nu creeze o amenințare la adresa aliaților apropiați ai Americii, ca de exemplu Japonia, Coreea de Sud, țările din Asia de Sud-Est”.

Pur și simplu America nu dorește să piardă sferele sale de influență. De aceea, creșterea influenței Chinei este examinată ca o amenințare la adresa aliaților, iar aderarea benevolă a Crimeii la Rusia este numită anexare. Cel mai neplăcut lucru pentru SUA este o posibilă apropiere între concurenți.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав