X 
Cutremure stiri: 501

„Alegătorule, îți voi dărui această stea!”

8 oct. 2014,, 09:20   Politică
9298 5
Foto: vkarpinsk.info
Xenia Florea

Campania electorală și de agitație 2014, deocamdată nu abundă de fantezii PR. În comparație cu alegerile parlamentare din 2010, cînd concurenții electorali utilizau în campanie uzine părăsite, monumente ale istoriei ș i arhitecturii, procedee de la Hollywood și chiar citate din Kamasutra.


Atunci, cea mai neobișnuită abordare la alcătuirea sloganului electoral a avut-o Partidul Popular Republican a lui Nicolae Andronic. În alegerile din 2010, cineva se lupta pentru „Moldova fără sărăcie”, cineva – pentru „Bunăstare, Demnitate, Progres”, cineva chema RM să „aleagă Victoria”, iar PPR chema alegătorul să „aleagă oameni normali”.

Cel mai original start al campaniei electorale în 2010 l-a avut mișcarea „Mișcarea Acțiunea Europeană”. MAE s-a inclus în cursa electorală pe teritoriul unei uzine părăsite, declarînd că intenționat a ales acest loc neobișnuit pentru prezentarea candidaților săi și platformei electorale – ea cel mai bine simbolizează sărăcia, în care Moldova a ajuns din „cauza fostei puteri”.

PLDM, care a proclamat atunci drept credo lupta cu sărăcia, în anul 2010 a avut unul dintre cele mai scumpe starturi electorale: partidul lui Vladimir Filat și-a filmat spotul electoral în scuarul Teatrului de Operă și Balet, implicînd 2,5 mii de statiști și afișînd un banner gigant „Moldova fără sărăcie”.

Intrarea oficială în campania electorală a Partidului Democrat a fost însoțită de un show grandios de muzică și lumini. Totodată, conducerea PDM a intrat atît de departe în reflecțiile privind rolul și locul Partidului Democrat în perioada electorală, încît Dumitru Diacov a anunțat că partidul nu vrea „să se culce sub cineva”, iar Marian Lupu a spus că PDM este gata să fie „doar deasupra”.

Din păcate, campania electorală-2014 deocamdată nu se poate lăuda cu asemenea procedee neordinare și perle. Totul e sur, plictisitor și ordinar.

Cineva arendează Teatrul de Operă și Balet, pentru ca în spiritul practicii occidentale să prezinte oficial poporului candidații săi la funcția de deputat. La cineva miniștrii raportează despre activitatea timp de patru ani, evident una de succes. Cineva folosește activ pentru agitația electorală Ziua Vinului și forumul de afaceri al diasporei. Iar cineva așteaptă Hramul Chișinăului pentru a-i bucura pe alegători cu „însuși Thomas Anders”.

Și chiar „huliganul politic” Renato Usatîi, după înregistrarea listelor electorale a partidului „Patria”, închiriat de el, a declarat că pînă la alegeri nu va mai organiza manifestații cu caracter electoral și se va ocupa cu actele de caritate, pentru a nu le oferi oponenților săi politici nicio posibilitate de a-l înlătura din cursa electorală.

Partidul Democrat: nr.1 în buletinul de vot

Cu patru ani în urmă, cea mai mare surpriză în listele electorale ale democraților a devenit apariția (chiar printre primii zece) a unui șir de reprezentanți ai echipei de sponsori, împingîndu-i spre capătul listei pe cei mai cunoscuți politicieni din PDM – așa-zisa locomotivă a partidului.

În primii zece democrați atunci au intrat directorul general al SRL „Prime Management” Andrian Candu (nr.7), directorul general „Tutun-CTC”, Pavel Filip (nr.9), membru consiliului de administrație al „Victoriabank” Vasile Botnari (nr.10), iar sub nr.12 figura avocatul Raisa Apolschi. Iar la ultima etapă a perfectării listelor , după o intrigă îndelungată – „va ieși/nu va ieși din umbră” – pe lista PDM a apărut „inginerul, magistrul administrării afacerilor, licențiatul în drept”, Vladimir Plahotniuc, sub nr.2.

De data aceasta, ce mai mare intrigă a listei electorale a Partidului Democrat era dacă oamenii lui Lupu și Diacov vor rămîne și cît de departe vor fi împinși în urmă. I-au împins departe – pe poziții inaccesibile.

Avînd în vedere condițiile de start ale PDM (sondajele oficiale le oferă democraților 8-9%, iar cele neoficiale – 5,1%), cele mai multe șanse le au primii 20 din listă. Printre aceștia oamenii lui Lupu și Diacov aproape nu figurează. Iar comanda lui Vladimir Plahotniuc este prezentată practic în componență deplină: el însuși pe locul 2, Andrian Candu – nr.4, Pavel Filip – nr. 6, Constantin Botnari – (mîna dreaptă a liderului real al PDM) – nr. 7, ministrul Culturii, Monica Babuc – nr. 9, Vasile Botnari – nr.11, fostul comunist Sergiu Sîbu – nr. 12, Raisa Apolschi – nr.15.

În lista electorală a PDM-2014 nu se regăsește nici actualul președinte al comisiei parlamentare pentru securitate națională Alexandr Stoianoglo (nr.11 în lista electorală din 2011). Potrivit zvonurilor, el singur a refuzat să participe la campania electorală „din cauza unor dezamăgiri în politică” și a scandalului intern în jurul creării listelor. Nici vicepreședintele PDM Oleg Țulea (nr.20 în 2010). Nici deputatul Stela Jantuan (nr.16 în lista din 2010). Nici vicepreședintele Valeriu Lazăr (nr.3 în lista electorală din 2010), care a fost cîndva locomotiva partidului. Ocupînd postul de președinte al CCI, în vara acestui an, Lazăr a părăsit rîndurile PDM, explicînd acest gest prin incompatibilitatea funcției sale cu apartenența politică.

PLDM: nr.4 în buletinul de vot

Și listele electorale ale PLDM au suferit schimbări cardinale, după patru ani. În 2010, pe listele PLDM în Parlament a candidat actualul președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase (nr.2), fostul președinte al fracțiunii, Mihai Godea (nr.3) și reprezentantul societății civile Veaceslav Ioniță (nr.16). Aceștia ulterior s-au certat cu conducerea partidului și au părăsit formațiunea. Ultimul scandal în sînul PLDM a fost în jurul lui Veaceslav Ioniță, care nu este membru de partid și care a acuzat guvernul Leancă de crearea condițiilor pentru furtul din bugetul statului a peste 1 mild. de lei.

Potrivit zvonurilor, lista electorală-2014 la fel a fost creată cu scandaluri. O parte din activul politic al PLDM nu a dorit să-l vadă pe președintele partidului Vladimir Filat în capul listei, insistînd asupra candidaturii prim-vicepreședintelui, Iurie Leancă. Apoi, ar fi avut loc un conflict între Filat și Leancă: premierul i-a propus consiliului politic al partidului propria listă cu candidați, pe care a cerut să fie incluși în lista electorală a PLDM.

La sfîrșitul lunii septembrie circulau zvonuri insistente că în Partidul Liberal Democrat a început procedura de excludere din partid a premierului Iurie Leancă, pentru încălcarea disciplinei de partid. În special, pentru faptul că el susținut, fără a coordona cu conducerea partidului, candidatura premierului român Victor Ponta la funcția de președinte. În timp ce, potrivit unor înțelegeri reciproce, PLDM îl susține la alegerile din România pe Traian Băsescu și candidatul lui.

Așa sau altfel, lista electorală a PLDM este gata și a fost înregistrată de către CEC, deși ea poate fi modificată pînă în ultimul moment: Vladimir Filat figurează sub numărul 1, Iurie Leancă – nr.2. Președintele fracțiunii PLDM Valeriu Streleț – nr.6 (la alegerile din 2010 era sub nr. 17). De asemenea, pe primele zece poziții ale PLDM se află un întreg desant guvernamental. Nr. 4 – ministrul de Externe, Natalia Gherman, care a aderat recent la PLDM, nr.5 – ministrul Edcuației, Maia Sandu, nr.9 – vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov.

Pe primele zece poziții ale liberal-democraților se regăsesc și doi rectori – conducătorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belostecinic, care și-a păstrat pozițiile timp de patru ani și rectorul Academiei de Administrare Publică, Oleg Balan.

Dintre actualii deputați, pe pozițiile de trecere în parlament se află George Mocanu (nr.13), Vladimir Hotineanu (nr.14), Tudor Deliu (nr. 15), Iurie Țap (nr.16), Anghel Agache (nr. 18), Chiril Lucinschi (nr. 19), Valeriu Ghilețchi (nr.22), Nicolae Juravschi (nr.23), Petru Știrbate (nr.25), Maria Ciobanu (nr. 26), Ion Balan (nr.27).

Deputatul Piotr Vlah, în comparație cu lista 2010, a coborît în 2014 cu șase poziții, Nicolae Olaru – cu zece, fostul ministru al Culturii Ghenadie Ciobanu – cu 15, Elena Frumosu – cu 20. Cea mai simțitoare „cădere” au avut-o Ivan Ionaș – de pe 26 în 2010 pe 52 și Alexandru Cimbriciuc – de pe 22 pe 49.

PLR: nr.5 în buletinul de vot

Liberal-reformatorii, conform tuturor sondajelor de opinie, nu trec în viitorul Parlament. De aceea, vicepreședintele PLR, Ana Guțu a promovat insistent ideea de a merge în alegeri pe lista altui partid. Consiliul național al PLR însă a respins această propunere. Atunci Ana Guțu i-a scris o scrisoare liderului formațiunii politice, în care îl informează despre faptul că nu dorește să figureze în lista electorală a Partidului Liberal Reformator. Actualul deputat PLD Anatol Arhire a venit cu aceiași solicitare.

Lista electorală a liberalilor reformator este condusă de președintele partidului Ion Hadîrcă, urmat de vicepremierul Natalia Potîng și vicepreședintele Parlamentului Ion Bodrug, deputații Valeriu Saharneanu, Vadim Cojocaru, Vadim Vacarciuc, consilierul municipal Veaceslav Bulat, directorul agenției „Apele Moldovei”, Veaceslav Vlădicescu, viceministrul Sănătății, Mihail Ciocanu și liderul aripii tinere a partidului, Maxim Guțu.

Nu este exclus că mai tîrziu, în lista electorală a PLR vor apărea cei trei reprezentanți ai formațiunii în guvern – ministrul Apărării Valeriu Troenco, ministrul Tineretului și Sportului Octavian Bodișteanu și ministrul Mediului Valentina Țapiș. Deocamdată, potrivit lui Ion Hadîrcă, ei nu au fost incluși în listă, pentru că nu pot renunța la funcțiile lor fără a finaliza un șir de proiecte.

PSRM: nr.9 în buletinul de vot

În urma scandalului din interiorul partidului, PSRM și a renunțării la ideile populare printre electoratul de stînga de denunțare imediată a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și aderarea RM la Uniunea Vamală (PCRM pledează pentru punerea întrebării privind vectorul extern la referendumul republican), cotațiile Partidului Socialiștilor au urcat brusc în sus.

Președintele PSRM, Igor Dodon nu a insistat, ca alți lideri politici, ca anume el să fie în topul listei electorale a partidului, cedînd acest loc de onoare unei doamne – Zinaida Greceanîi. Însuși Igor Dodon este al doilea, sub nr.3 figurează „socialistul de onoare” al RM, ex-președintele partidului, membrul comitetului executiv al PSRM Eduard Smirnov, nr. 4 – socialistul-neofit Ion Ceban, sub nr.5 – ex-ambasadorul RM în Rusia, Andrei Neguța, care la sfîrșitul lunii septembrie a părăsit PCRM, deoarece a „înțeles că această echipă nu mai are nevoie de mine”.

Locul 6 în lista electorală a Partidului Socialiștilor este ocupat de deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, membrul Consiliului Politic al Partidului Gagauz. Nr.7 este secretarul executiv al PSRM Vlad Batrîncea. Nr.8 – juristul Ala Dolința (potrivit zvonurilor, ea este unul dintre sponsorii partidului), nr. 9 – președintele partidului „Edinaia Moldova” – Vladimir Țurcan.

Sub nr. 10 în listă figurează politologul Bogdan Țîrdea, care a declarat că a decis să candideze în parlament pentru că „jurnalismul politic critic și comentariile analitice nu dau nici un efect”. Iar sub nr. 17 – fostul director general al Biroului Național de Statistică și vicepreședintele „Businesbank” – economistul Vladimir Golovatiuc.

PCRM: nr.13 în buletinul de vot

„Doar comuniștii, doar Voronin!” – este actuala lozincă electorală a PCRM. Liderul partidului nu exclude faptul că va candida din nou la funcția de președinte. Însă, conform zvonurilor, în PCRM a fost pusă sarcina – nu mai mult de 35-40 de mandate la alegerile din 30 noiembrie.

În listele electorale ale comuniștilor din 2010 au fost făcute schimbări structurale esențiale. Primii zece – grupul de șoc: Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi, Iurie Muntean, Mark Tkaciuk, Igor Dodon, Grigore Petrenco. Primii 50: cadre relativ tinere (vîrsta medie a candidaților PCRM atunci era de 44 de ani). Acum, pe primele 50 de poziții, practic, nu se regăsește nimeni din garda veche, care a fost înlocuită de reformatorii tineri ai lui Mark Tkaciuk. Din „garda veche” pe pozițiile de trecere în 2010 se afla doar Vladimir Voronin (nr.1) și Vadim Mișin (nr.7). în 2010, PCRM a inclus în listele electorale și reprezentanții partidelor prietene – socialista, președintele mișcării patriotice „Solidaritatea femeilor”, Veronica Abramciuc (nr.29) și pe liderul Partidului Agrar, Anatolie Păpușoi (nr.56).

După ce s-au fript, de data aceasta, comuniștii au decis - nici un fel de prieteni din afară, doar membrii de partid. Membrii de partid siguri. Rebelii Tcaciuk, Petrenco, Petcov, Munteanu nu s-au regăsit în lista electorală din 2014. Nu este acolo nici istoricul și politicianul Zurab Todua.

Jurnalistul Constantin Starîș, în comparație cu alegerile din 2010 a coborît cu zece poziții (nr.37), deputatul Veaceslav Bondari – cu 14 (nr. 42), Mihail Poleanschi – 16 (nr.38), Mihail Mocan – 23 (nr. 67), Vasili Șova – 26 (nr. 40), Oleg Garizan – 27 (nr. 60), Miron Gagauz – cu 21 (nr. 49).

Printre noile persoane – președintele raionului Ocnița Ion Tomai (nr. 10), ex-ministrul adjunct al Sănătății Boris Golovin (nr.16), redactorul șef al ziarului „Nezavisimaia Moldova”, Corneliu Mihalache ( nr. 17), directorul canalului NIT, închis de autorități, Adela Răileanu (nr.53), economistul Visarion Ceșuev (nr.41), consilierul municipal, Igor Lupulciuc (nr.52). Totodată, în listele electorale ale PCRM au revenit foștii deputați Ion Filimon (nr.28) și Vladimir Panfilov (nr.50).

Iar primele poziții din lista electorală a Partidului Comuniștilor sunt ocupate de: Vladimir Voronin, Maria Postoico, Artur Reșetnicov, Galina Balmoș, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Alexandru Bannicov, Irina Vlah, Alexandr Isaev și Ion Tomai.

PL: nr.14 în buletinul de vot

Liberalii au uimit din nou prin lista lor electorală. Dacă cu patru ani în urmă ei erau atît de încrezuți în succes, încît în listele electorale nu s-a regăsit principalul talisman al PL – primarul general al Chișinăului Dorin Chirtoacă, atunci de data aceasta, în listele candidaților la funcția de deputat din partea PL a apărut modelul de 19 ani, membrul grupului muzical „Micki Girls”, consilierul lui Mihai Ghimpu, Alina Zotea – deținătoarea titlului de Miss FC Zimbru. Ea se află pe locul 19.

Pe prima poziție se află însuși președintele partidului, Mihai Ghimpu, urmat de nepotul lui, Dorin Chirtoacă, care l-a devansat, în comparație cu lista electorală din 1020, pe „medicul, primul vicepreședinte al PL”, Anatol Șalaru (nr.3). Vechii colefi ai lui Ghimpu, care nu l-ai trădat în momentele grele Corina Fusu și Valeriu Muneanu – respectiv nr.4 și 5. Vicepreședintele partidului, Veaceslav Untilă – nr.7, Gheorghe Brega – nr. 13.

În legătură cu deficitul acut de cadre (mai ales după trădarea liberalilor reformatori), pentru a-și completa lista, liberalii au fost nevoiți să implice statele primăriei. Ex-vicepremierul, directorul direcției sănătate a capitalei, Mihai Moldovanu figurează în lista PL sub numărul 6. Șefa direcției finanțe a Primăriei, Veronica Herța – sub nr. 9. Șeful cabinetului primarului general al Chișinăului Lilian Carp – sub nr. 10.

„Patria”: nr.16 în buletinul electoral

Listele electorale a tînărului partid „Patria” a fostului ambasador al Moldovei în România Emil Ciobu (a fost înregistrată la Ministerul Justiției abia pe 12 septembrie și a fost ultima formațiune politică acceptată pentru alegeri) – este cea mai mare intrigă a alegerilor parlamentare din 2014. Cu „Patria” în alegeri merge controversatul Renato Usatîi, căruia Ministerul Justiției i-a refuzat înregistrarea propriului partid „PaRUs”.

Însă chiar la etapa anunțării planurilor comune, Emil Ciobu și Renato Usatîi nici nu au ascuns faptul că Usatîi, practic, a luat cu împrumut „Patria” de la conducerea ei, pe perioada actualei campanii electorale. A fost anunțat că pe listele electorale, trei candidați vor fi din partea partidului „Patria”, iar 12-15 vor reprezenta formațiunea politică a lui Renato Usatîi. În total, „Patria” pretinde la cel puțin 15-20 de locuri în parlament.

Nu au lipsit nici surprizele. Pe listele „Patriei”, în viitorul parlament a decis să meargă și deputatul-comunist Grigore Petrenco, care, din cauza conflictului cu conducerea PCRM nu și-a găsit locul în listele electorale ale formațiunii natale. „Nu plec din partid, eu încă sunt comunist, am depus cererea de sistare a calității de membru a PCRM”, a declarat Petrenco, ce ocupă locul 4 în lista electorală a „Patriei”.

Însăși „Patria” este reprezentată în lista ei electorală de către Emil Ciobu (nr.2), președintele mișcării obștești „Rodina – Uniunea Eurasiatică” ("Родина - Евразийский Союз") Igor Tuleanțev (nr.7) și juristul Veaceslav Hojmici (nr.15).

Restul candidaților sunt reprezentanți ai „PaRUs”: Renato Usatîi (nr.1), juristul Elena Grițco (nr.3), fostul membru al CEC, Valentin Vizant (nr.5), fostul feroviar Nicolai Țîpovici (nr.6), economistul Natalia Grigorișina (nr.8), doctorul în științe, juristul Igor Șeremet (nr.9), finanțistul Iurii Nedoseikin (nr.10), fostul angajat al MAI Igor Patrașcu (nr.11) etc.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав