X 
Cutremure stiri: 501

Moldova solicită SUA să-i reducă dependența energetică de Rusia

10 oct. 2014,, 09:00   Economie
2693 5
Foto: finance.bigmir.ne
Republica Moldova a solicitat sprijinul SUA pentru sporirea securității energetice a țării prin diversificare, atragerea investițiilor americane și intensificarea relațiilor comerciale bilaterale, relatează NOI.md. Solicitarea a fost făcută de vicepremierul, ministrul Economiei, AndrianCandu, în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Washington cu oficiali americani, printre care Paul Jones de la Departamentul de Stat, Jonathan Elkind de la Departamentul american al energiei, Mary Warlick de la Biroul Resurselor Energetice, Lisa Kubiske de la Biroul economie și afaceri antreprenoriale din cadrul Departamentului de Stat și Carl Kress de la Agenția americană de comerț și dezvoltare (USTDA).

Discuțiile s-au axat pe fortificarea dialogului strategic dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Acest dialog a fost lansat în martie 2014 la Washington și permite cooperarea bilaterală la un nivel calitativ nou, prin crearea mecanismului permanent de consultări, precum sînt grupurile de lucru Moldova-SUA în domeniul energiei și cel privind dezvoltarea și consolidarea statului de drept.

Andrian Candu a menționat eforturile Republicii Moldova de consolidare a securității energetice, prin oferirea de către stat a diferitor facilități în scopul realizării proiectelor de diversificare a resurselor energetice, resurse energetice de alternativă, în scopul diminuării dependenței de o sursă unică.

Oficialul moldovean a mulțumit pentru asistența oferită Moldovei de SUA, în valoare totală de aproximativ 1,2 miliarde de dolari și a subliniat importanța implementării Acordului „Compact” cu Corporația „Provocările Mileniului” (262 milioane de dolari), precum și dorința Republicii Moldova de a beneficia de cel de-al doilea Program „Compact”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав