X 
Cutremure stiri: 502

Moldova ar putea rămîne fără energia electrică ucraineană

10 oct. 2014,, 14:00   Economie
2933 0
Foto: noi.md
Ucraina totalmente a sistat exportul de energie electrică în Belarus, precum şi a limitat exportul în Europa. Astfel a declarat ieri, în cadrul unui briefing la Kiev, ministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui al Ucrainei, Iuri Prodan, scrie agenția „Infotag”.

"Am sistat complet exportul în Belarus. Nu putem opri exportul în Moldova, deoarece în acest caz vor apărea probleme cu regiunea Odesa... În ceea ce priveşte exportul în Europa, aşa-numita insulă Burstinsk – este un sistem energetic aparte. În acesta două blocuri le-am transferat pentru generarea energiei pentru Ucraina, dar în prezent nu vom reforma complet insula energetică Burstinsk. Am redus exportul în ţările europene", a spus Prodan.

El a motivat această decizie prin faptul că Ucraina are un deficit de cărbune pentru producerea a 30% din energia electrică, deoarece majoritatea minelor se află în regiunea Doneţk.

Regiunea Odesa a Ucrainei este alimentată cu energie electrică din Moldova, deoarece Ucraina livrează volume similare în raioanele de nord ale Moldovei. Pe lîngă aceste livrări reciproce, Ucraina este şi principalul furnizor de energie electrică în Moldova. Însă de la începutul crizei în Ucraina, livrările se reduc constant. Astfel, la începutul lunii septembrie acestea au constituit 570,5 mil. kW/h, ceea ce este cu 50,1% (572,5 mil.) mai puţin decît în perioada asemănătoare din 2013.

În echivalent bănesc, în Moldova timp de opt luni a fost livrată energie electrică în sumă de $38,769 milioane, ceea ce, de asemenea, este de două ori mai puţin decît nivelul anului trecut.

Moldova este unul dintre principalii consumatori de energie electrică ucraineană după Ungaria, Belarus şi Polonia. În Republica Moldova aceasta este livrată de compania "DTEK Vostokenergo", care a semnat un contract anual cu Gas Natural Fenosa - Moldova. Preţul pentru energie este de 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

Moldova produce 20-25% din energia consumată. În contextul reducerii livrărilor din Ucraina ea a majorat volumele cumpărate de la CTE Cuciurgan, amplasată în Transnistria, care aparţine grupului rus "Inter RAO EES".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente al EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova se referă la problema privind caracterul suveran și independent al statului moldovenesc?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав