Cutremure stiri: 505

Voronin a îndemnat autoritățile moldovene să amîne, urmînd sfatul lui Putin, asocierea cu UE

11 oct. 2014,, 13:55   Politică
4537 6
Foto: noi.md
Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, fostul președinte al țării Vladimir Voronin a solicitat autorităților republicii „imediat și cu recunoștință să accepte propunerea Președintelui Federației Ruse cu privire la conlucrare pentru a depăși problemele existente și să amîne realizarea Acordului de asociere pînă în 2016”, relatează NOI.md. Liderul comuniștilor din Moldova a menționat în declarația sa că „astfel ei vor evita acuzarea societății de trădare de stat”.

Potrivit lui, la Summitul CSI de la Minsk, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că partea moldovenească este responsabilă de introducerea de către Federația Rusă a restricțiilor în comerțul bilateral și acolo s-a fost confirmat pe deplin poziția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova cu privire la politica deschiderii integraționiste, neschimbată de la Summitul CSI de la Chișinău din 2002. Ideea modernizării după modelul european a fost confirmată de către Vladimir Putin acum ca un proces aflat în realizare.

Vladimir Voronin a subliniat că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, dispunînd de o experiență de guvernare serioasă, a prevenit de nenumărate ori Alianța și Coaliția că ignorarea intereselor partenerilor tradiționali ai țării noastre vor avea consecințe grave și a insistat pe desfășurarea unor consultări. Asupra acestui lucru, de asemenea, au atras atenția în repetate rînduri oficialii ruși, propunînd începerea unor consultări pentru a coordona pozițiile și interesele.

Voronin a subliniat că, în același timp, majoritatea de la guvernare, acționînd neprofesionist și obraznic, a ignorat toate posibilitățile propuse. Coaliția guvernamentală a decis să-și demonstreze încă o dată rusofobia, declarînd că astfel de consultații nu au nici un rost.

Vladimir Voronin a numit tragic și periculos pentru interesele Moldovei și ale poporului ei faptul că guvernarea Coaliției a negociat prin trădare cu UE, fără a consulta Parlamentul sau societatea, pe cînd cîtorva „oficiali de țapi ispășitori”, li s-a permis să vorbească în numele poporului și să ia decizii care au provocat daune directe poporului nostru.

Liderul PCRM a declarat că, odată ce „a fost desecretizat textul Acordului de asociere, a devenit clar că Coaliția a semnat un acord trădător cu UE, care nu corespunde intereselor țării noastre”.

Potrivit acestuia, „cei «500 de milioane de consumatori din UE» promiși de democrați și liberal-democrați nu văd produsele moldovenești, piața europeană este în continuare limitată prin cote, care nu corespund capacităților noastre. În Est deja au apărut probleme serioase pentru producția noastră agricolă. Este mijlocul lui octombrie, iar producția rămîne în cîmp și în livezi. Recolta record a sfeclei și producerea zahărului rămîn fără capacități de export, legumele și fructele proaspete sînt aruncate la prelucrare la un preț de nimic. Strugurii nu-i cumpără nimeni.”

Voronin a adăugat că fără piețele estice agricultura moldovenească va falimenta. Acest lucru va crea probleme serioase în sectorul bancar, care a creditat agricultura.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав